• Espanjalainen keittiö

    Espanjassa ruoalla on kulttuurillisesti suuri merkitys jokapäiväisessä elämässä. Päivällisten ja tapas hetkien yhteydessä tavataan ystäviä ja perhettä, solmitaan tärkeitä työsopimuksia ja rentoudutaan päivän kiireiden jälkeen. Espanjalaiseen ruokakulttuuriin liittyy vahvasti yhdessäolo, kiireettömyys ja rakkaus ruoanlaittoon. Sen keittiöön kuuluu paljon tuoreita kasviksia ja vihanneksia, oliiviöljyä ja viiniä.Espanjalaisen keittiön antimet vaihtelevat alueittain. Eri kausituotteita suositaan ja hyviin raaka-aineisiin panostetaan. Paikalliset suosivat pieniä kauppoja ja ostamista suoraan tuottajilta isojen markettien sijaan. Viineillä on myös tärkeä merkitys ja ne ovat usein myös paikallisia aluekohtaisesti. Ruoka ei yleensä ole kovin maustettua, mutta erilaisten yrttien ja valkosipulin käyttöä suositaan ympäri maata. Päivän aterioihin kuuluu yleisesti aamupala, lounas ja illallinen. Näiden välissä voidaan syödä erilaisia pieniä välipaloja ja erityisesti tapas lautasia ennen illallista. Aamupala on hyvin niukka, lounas runsas ja illallinen lounasta kevyempi ateria. Leipää syödään paljon ja sitä on tarjolla jokaisella aterialla. Voidaan sanoa, että espanjalaisen keittiön peruspilarit ovat vehnä, oliivi ja viini.

    Päivän kulku espanjalaisessa keittiössä

    Aamupala eli desayuno on päivän pienin ateria Espanjassa. Se syödään yleensä vain äkkiä kotona tai lähikuppilassa. Se sisältää lähes aina kahvia maidolla ja jonkun pienen makean tai suolaisen suupalan. Espanjalainen munakas eli tortilla de patatas on suosittu aamupala, se on helppo ja nopea valmistaa sekä sitä saa edullisesti lähes mistä vaan kahvilasta. Muita aamupalan herkkuja ovat erilaiset makeat suupalat kuten churrot ja sitruunamuffinssit.Lounas eli almuerzo on päivän tukevin ateria. Espanjalainen lounastunti voi kestää jopa kolme tuntia ja lounas tullaan nauttimaan kotiin tai ravintolaan. Se koostuu yleensä kolmesta eri ruokalajista ja pitkän lounastunnin ansiosta se nautitaan hitaasti ja kaikessa rauhassa. Se sisältää aina tuoretta leipää, alkuruokana keittoa tai salaattia, pääruokana kalaa tai lihaa ja jälkiruokana voidaan tarjota hedelmiä tai leivonnaisia.

    jamón

    Esimerkki lounaaseen kuuluu alkupalaksi tyypillinen kylmä vihanneskeitto eli gazpacho tai ilmakuivattu kinkku eli jamón. Pääruokana voidaan tarjoilla paellaa. Paellan perusraaka-aine on riisi, johon on lisätty erilaisia kasviksia, mereneläviä, lihaa, kanaa tai mitä vaan milloinkin on sesongin mukaan tarjolla. Paellan sisältö vaihtelee myös alueittain. Rannikkokaupungeissa paellaan lisätään tyypillisesti erilaisia mereneläviä, kun taas sisämaassa liha ja kana ovat enemmän käytettyjä.Illallinen eli la cena syödään hyvin myöhään vasta noin 9-10 aikaan illalla. Se nautitaan perheen kesken kotona tai ulkona ravintolassa, jotka avaavat ovensa illallisille vasta noin kello kahdeksan aikaan. Se on lounasta kevyempi ateria, vaikka sekin saattaa sisältää usean eri ruokalajin, mutta annokset ovat huomattavasti lounasta pienempiä. Ruokajuomana on usein viiniä tai olutta. Espanja on viini maa, josta löytyy lähes rajaton määrä erilaisia viinejä ja olut on suomalaista olutta kevyempää ja virkistävämpää. Espanjassa ei juoda alkoholia pelkästään vaan se nautitaan usein erilaisten tapasten kera. Tapas kulttuuri onkin hyvin olennainen osa espanjalaista keittiötä. Tapas on erilaisia pieniä suolaisia naposteltavia esimerkiksi oliiveja, simpukoita, juustoja, pala leipää tai pieni annos salaattia. Tapaksen tarjoiltavilla on vain mielikuvitus rajana ja lähes kaikesta ruoasta voi valmistaa erilaisia tapas annoksia.Monet baarit tarjoavat tapasta ilmaiseksi juoman oston yhteydessä. Se on myös hyvä ruokahalun herättäjä ennen myöhään syötävää illallista ja erilaiset aperitiivit kuuluvat myös osana espanjalaista ruokakulttuuria. Ilman makeitakaan herkkuja ei Espanjassa tarvitse olla ja niissä käytetään usein paljon kermaa ja sokeria. Tämän Välimeren maan ruoka on kuitenkin terveellistä ja nautittavaa. Jokainen ateria maistuu myös paremmalta miellyttävän ilmaston ja ruoassa maistuu, että siihen on panostettu ja se on tehty rakkaudella.