• Herkkuja pidemmälläkin retkellä

  Retkeily on aina muodikasta ja se on aina trendissä. Siihen kuuluu niin kaikkea kivaa kuten maisemien katselua kuin kaikkea vähemmän mukavana pidettyä eli huolehtimista teltan paikasta, ruoanlaittoa, omien jälkien siivoamista ja metsäelämään sopeutumista. Ruoka maistuu retkellä kuitenkin upeasti: se tuntuu erittäin herkulliselta nuotiolla valmistettuna ja uskomattoman ravitsevalta tuoreen ilman hengittämisen kanssa. Pidemmälle retkelle lähtiessä ruokatarpeet täytyy kuitenkin miettiä hyvin tarkkaan eli niin, että ei tulisi liikaa kantamista ja toisaalta niin, että ruoasta saadaan tarvittava määrä energiaa.

  Perinteiset Grilliruoat Ja Nuotiolla Keitetyt Keitot

  Heti alkuun on pakko sanoa, että grillimakkarat eivät kelpaa. Samalla tavalla eivät kelpaa perunatkaan: ne vievät repusta liikaa tilaa ja painavat paljon niiden vesimäärän takia. Helpoin ratkaisu on ottaa mukaan sellaisia ruokia, joiden valmistus perustuu niiden vedellä kyllästämiseen eli riisejä, herneitä, papuja, tattaria ja niin edelleen. Jälkimmäistä ollaan muuten aliarvostettu: Itä-Euroopan maissa se on paikoin käytettyä ja joissakin muissa niinkin suosittua, että se kuuluu ihmisten jokapäiväiseen ruoanlaittoon. Joka tapauksessa, nämä edellä mainitut ruoat antavat hitaita hiilihydraatteja eli niistä saa energiaa hyvin tasaiseksi ja lisäksi niistä ei muodostu liiallista kantokuormaa, sillä ne eivät sisällä vettä. Suomessa retkeillessä vesi ei ole mikään mukana kannettava välttämättömyys muuten kuin juomapullon verran, joten riisejä ja muita kannattaa hyödyntää täysillä.

  Perinteiset Grilliruoat Ja Nuotiolla Keitetyt Keitot

  Säilykkeet ovat tosin se ruoka, jota voisi kantaakin, sillä yhdestä purkista öljytonnikalaa saa sekä proteiineja että rasvaa. Kun leivät joudutaan mitä todennäköisimmin unohtamaan kokonaan pois niiden nopean pilaantumisen takia, vapautuu tilaa erittäin ravitseville säilykkeille. Painoa on niissä riittävästi, mutta jos ei lähdetä kantamaan lasisia suolakurkkupurkkeja, liha- ja kalasäilykkeet toimivat erinomaisena pelastuksena energian puutteeseen.

  Keittoja Retkelläkin

  Keitot ovat meikäläisen suosikki. Niistä saa tarpeeksi kaloreita ja niitä pystyy keittämään nuotiolla yllättävän herkullisiksi, kunhan jaksaa hakea vettä jostakin. Mausteitahan meillä on aina mukana kuten suolaa ja pippuria, ja muita retkikeittoon ei tarvitakaan. Suomalaiseen retkeilyyn mahtuu hyvin kalastuskin, sillä useammat retkipaikat sijaitsevat vesistöjen rannoilla, ja kalasta saa keksittyä vaikka mitä: sen voi savustaa käyttämällä foliota, grillata kypsäksi nuotiolla tai keittää siitä keitto. Keitto on tosin tehokkain vaihtoehto, sillä kaikki yleensä nuotioon valuva rasva ja muut kalasta saatavat ravintoaineet pysyvät retkikattilassa ja keittoon pääsee hyödyntämään koko kalan: kun se on keitetty, päätä ja pyrstöä ei tarvitsekaan heittää pois leikkaamalla ne kalasta irti, vaan keitettynä niistä irtautuu kaikki liha helposti ja pois heitettäväksi jää vain pieniä käyttökelvottomia osia. Kalakeiton saakin keitettyä erittäin herkulliseksi, kun siihen lisää riisiä tai herneitä, ja jos perunoitakin on jaksanut kantaa, keitosta voi hyvin tulla sekä illallinen että myös aamiainen.

  Keittoja Retkelläkin

  Oikeiden Työkalujen Merkitys

  Kyse ei itse asiassa ole työkaluista vaan varusteita. Kaupungissa kotona tuntuu aina siltä, että retkellä pärjätään ilman kaikennäköisiä virityksiä ja pyritään vaan olemaan mahdollisimman lähellä luontoa. Se pitää osittain paikkansa, mutta mukavampi retkeily onnistuu silloin, kun repusta löytyy tilanteeseen sopivia varusteita. Nuotion tekeminen sateessa pelkkien tulitikkujen ja pienen kirveen avulla saattaa tuntua niinkin kiusalliselta, että ruokailu voidaan unohtaa kokonaan: pieni lämmittely nuotion edessä tuo kehoon lämpimän tunteen, minkä jälkeen mikään ei kiinnosta niin kuin nukkumaan meno. Aamulla etsitään jotain syötävää ja kiusan tunne jatkuu, mutta minkä takia pitäisi kärsiä tällaisista hetkistä, kun kaupoista saa kaikenlaisia ruoanlaittovälineitä metsään kuten sopivan kokoisia kaasupolttimia, kattiloita ja teekannuja? Nimimerkillä ”pelkän kirveen kanssa paljon retkeillyt” voin nyt rehellisesti sanoa: retkikeittiö on paljon monipuolisempaa ja herkullisempaa oikeilla välineillä ja valinnoilla.