• Huippukokit kertovat, mitkä ovat tärkeimmät keittiövälineet

  Kotikokeille on tarjolla käsittämätön määrä erilaisia keittiövälineitä ja välillä voikin olla hankalaa päättää, mitkä niistä ovat oikeasti tarpeellisia. Erityisesti pienessä keittiössä laatikot alkavat pian pursuta keittiötarvikkeita. Asiassa auttaa järjestelmällisyys ja suunnittelu. Ennen kuin keittiötavaroita aletaan asetella paikoilleen, kannattaa käydä mielessään läpi mitä kaikkea keittiössä on tarkoitus tehdä ja mitä siellä on järkevää säilyttää. Kun ruoka-aineet, mausteet, astiat ja keittiövälineet ovat hyvässä järjestyksessä ja loogisilla paikoilla, on keittiössä työskentely kaikin tavoin miellyttävää.

  Tarpeeksi tasoja ja säilytystilaa

  Keittiössä vietetään paljon aikaa ja jo pelkästään ergonomian takia on hyvä asettaa lähimmäksi ne tarvikkeet ja astiat, joille on eniten käyttöä. Vaikka aluksi tilaa tuntuisi olevan riittävästi, kannattaa vastustaa houkutusta työtasojen täyttämisestä. Todella usein keittiössä alkaa ensimmäiseksi vaivaamaan työtasojen puute, kun yhtäkkiä pitäisikin päästä asettamaan pöydälle useampia kulhoja, kattila ja leikkuulauta. Säilytyksessä voi hyödyntää seinätilaa käyttämällä erilaisia koukkuja ja hyllyjä, astiapyyhkeet puolestaan voivat roikkua myös ovessa. Lisää taso- ja säilytystilaa saa helposti saarekkeella, apupöytien avulla tai tarjoiluvaunulla.

  Teräskulho, sauvasekoitin ja kattila

  Jos keittiötarvikkeita pääsee hankkimaan alusti asti tai on tarvetta karsia vanhasta, lohduttava ajatus voi olla, että yllättävän vähälläkin pärjää. Avuksi tässä tulevat huippukokkien neuvot.

  Omaa ravintolaansa pyörittävä kokki Henri Alén pystyy nopeasti nimeämään omasta mielestään keittiön tärkeimmät välineet. Hänen mukaansa kokkauksessa pääsee varsin pitkälle muutamilla perustarvikkeilla. Ensimmäiseksi Alén kehottaa hankkimaan keittiöön riittävän suuren ja varsin monikäyttöisen teräskulhon. Alén vinkkaa, että samaa kulhoa voi käyttää mm. salaatin pesemiseen, valmistamiseen ja tarjoiluun. Sopii teräskulho toki moneen muuhunkin käyttöön, kuten taikinoiden valmistamiseen ja esimerkiksi booliastiaksi.

  Kulhon lisäksi Alénin tärkeimpien keittiövälineiden listalla pääsevät myös suuri kattila, laadukas paistinpannu sekä kunnollinen sauvasekoitin. Sauvasekoittimen avulla valmistuvat nopeasti erilaiset tahnat ja dipit sekä maustesekoitukset. Sitä voi käyttää smoothieiden valmistamiseen ja jään murskaamiseen. Tärkeänä välineenä kokki pitää myös raastinta. Raastimella saa tietenkin nopeasti parmesania pastan päälle, mutta terävä ja monipuolinen raastin raastaa myös mm. sitruunan kuorta tai kanelitankoa.

  Terävä veitsi ja paistomittari

  Useissa ruokaohjelmissa kokkina toiminut ja suurelle yleisöllekin tutuksi tullut kokki Alex Nurmi taas pitää keittiön tärkeimpänä välineenä hyvää veistä. Nurmen mukaan vaativampikaan kotikokki ei välttämättä tarvitse suurta veitsivalikoimaa, sillä yhdellä laadukkaalla ja terävällä veitsellä pääsee jo pitkälle. Hänen oma suosikkinsa on Japanista hankittu taottu veitsi, jossa on erittäin ohut terä. Kevyellä, mutta tehokkaalla veitsellä saa leikattua helposti ohuitakin siivuja. Nurmi muistuttaa, että veitset vaativat säännöllistä teroittamista, jolloin ne ovat mukavia ja turvallisempia käyttää. Hän kehottaa kysymään veitsen hankinnassa rohkeasti neuvoa keittiötarvikeliikkeestä, jossa yleensä pääsee myös kokeilemaan omaan käteen sopivinta veistä. Samalla voi tarkistaa, onko oma veitsenteroitustekniikka oikea, sillä kalliin veitsen voi helposti myös pilata teroittamalla sitä väärällä tavalla.

  Nurmi on seuraa ruoanlaitossa tarkasti valmistuslämpötiloja, joten hän nostaa toiseksi suosikkivälineekseen paistomittarin. Hän tarkentaa, että tarkoittaa tässä tapauksessa laadukasta digimittaria. Mittarin avulla voi testata tarkasti uunin tai ruoan lämpötilan ja välttyä valmistamasta ruokaa liian suurissa lämpötiloissa. Kun lämpötilan saa pidettyä optimaalisena, säilyy ruoka mehukkaampana ja kypsyy tasaisesti. Digimittarin voi työntää kalaan, kanaan tai lihaan, jolloin näkee jatkuvasti valmistuvan ruoan sisälämpötilan.

  Laatu korvaa määrän

  Ravintola Savoyn keittiöpäällikkö Kari Aihinen on samoilla linjoilla kollegoidensa kanssa. Hän nimeää tärkeimmiksi välineikseen paistinpannun, veitsen ja tehosekoittimen. Aihinen peräänkuuluttaa ennen kaikkea laatua. Vähällä pärjää, mutta niihin muutamaan asiaan kannattaa panostaa. Hanki siis mieluummin parempaa ja vähän.