• Hyönteisruoka on kasvava ja kiinnostava bisnes

  Suomalaisetkin ovat varovasti innostuneet kokeilemaan Aasian ja Afrikan maissa varsin tavallista hyönteisten syöntiä. Ensimmäisen kosketuksensa monet ovat saaneet esimerkiksi Thaimaan katukeittiön herkkuja maistellessaan, sillä esimerkiksi rapeat heinäsirkat ja mehukkaat toukat ovat ihan tavallisia herkkupaloja Bangkokissa ja monessa muussakin kaupungissa. Maailmassa on tällä hetkellä jopa noin kaksi miljardia ihmistä, joiden jokapäiväiseen ruokavalioon kuuluvat myös hyönteiset. Hyönteisiä myydään toreilla sekä raakana että valmistettuina ja lisäksi niitä saa valmiiksi maustettuina pusseissa sipsien tapaan. Valinnanvaraa riittää, sillä maailmassa on noin kaksi tuhatta syötävää hyönteislajia.

  Ilmiölle kasvua hidastaa imago-ongelma

  Hyönteisten käyttö ruokana on vielä melko marginaalinen ilmiö täälläpäin maailmaa, mutta kiinnostusta ötökät herättävät Suomessakin. Niitä on tarjoiltu tähän mennessä lähinnä erilaisissa tapahtumissa ja tempauksissa. Hyönteistalousala kuitenkin toivoo, että lähivuosina lainsäädäntö mahdollistaisi joidenkin hyönteisten ammattimaisen kasvattamisen ja jalostamisen ruoaksi. Tuotanto on Suomessa vielä pientä, mutta ensiaskeleet on kuitenkin jo otettu.

  Hyönteisistä halutaan kehittää uusi proteiinin lähde vaikkapa papujen ja soijan rinnalle. Myyntiin ja vientiin kaavaillaan ensisijaisesti prosessoiduista hyönteisistä valmistettua hyönteisjauhetta, mutta tällä hetkellä ihmiset ovat kiinnostuneempia kokonaisista hyönteisistä. Toistaiseksi hyönteisten syöminen nähdään kuitenkin uskallusta vaativana haasteena ja tästä imagosta hyönteistuottajat haluaisivat päästä nopeasti eroon.

  Suomi pyrkii mukaan kehitykseen

  Suomessa on perinteisesti vahvaa elintarvikeosaamista ja suomalaiset tuotteet ovat maailmalla tunnettuja laadukkuudestaan. Tuotanto on tehokasta ja hygieniataso korkea koko tuotantoketjun ajan. Näitä perinteitä kunnioittaen Suomi pyrkii luonnollisesti hyönteistaloudessakin saamaan jalan oven väliin. Tutkijat uskovat, että hyönteisistä tulee väistämättä pysyvä osa ruokavaliota myös länsimaissa ja Suomella on nyt tilaisuus päättää, haluaako se olla tässä kehityksessä edelläkävijä vai jälkijunassa.

  Lakimuutosta odotellessa hyönteisten syöminen on Suomessa väistämättä marginaalitoimintaa ja maistelupaikkoja on harvassa. Amerikassa tilanne on jo toinen, sillä ainakin sirkkajauhosta tehdään yleiseen myyntiin energiapatukoita ja hyönteisruokamarkkinoilla riittää myös kilpailua. Kaupoistakin tuotteita on vaikea löytää, sillä kysyntä on ylittänyt tarjonnan.

  Suomessa elintarviketurvallisuusvirasto on linjannut, että kokonaisia tai prosessoituja hyönteisiä ei saa tuoda maahan, myydä, markkinoida tai kasvattaa elintarvikkeeksi, ennen kuin kyseessä olevan lajin käyttöhistoria EU:ssa on perinpohjaisesti selvitetty tai sille voidaan myöntää lupa uutena elintarvikkeena. Odotuksensa on kuitenkin, että EU päättää vuodenvaihteessa sallia hyönteissyönnin yleisesti.

  Hyönteisten ominaisuudet ruokalajeina

  Hyönteisten syönnin suurin etu on sen ekologisuus. Hyönteisten kasvattamiseen tarvitaan kymmenen kertaa vähemmän vettä kuin lehmien kasvattamiseen, eikä hyönteisten kasvattaminen rehevöitä vesistöjä. Myös tilaa vaaditaan merkittävästi vähemmän kuin perinteiseen maatalouteen. Hyönteisten kasvattaminen on jopa ekologisempaa kuin vihannesten kasvattaminen.

  Hyönteisruokatuottajat muistuttavat, että 100 vuotta sitten sisämaassa pidettiin rapujen syömistä ällöttävänä, mutta nykyään ravut mielletään suureksi herkuksi. Myös hyönteiset voivat tarjota makuelämyksiä, jos pääsee yli ajatuksesta että niiden syömisessä on jotain epämiellyttävää. Ihminen tarvitsee yleensä noin 15-20 maistamiskertaa uuden asian äärellä, joten hetken aikaa suomalaisillakin varmasti menee, ennen kuin suhde hyönteisten syömiseen kehittyy normaalimmaksi.

  Hyönteiset ruokana

  Miltä hyönteiset sitten maistuvat? Tuottajien mukaan hyvin erilaisilta keskenään ja merkitystä on myös sillä, miten ne valmistetaan. Nigeriassa perinteinen herkku on suklaalla kuorrutetut mehiläiset, indonesialaisille ja kiinalaisille maistuvat puolestaan kookosmaidossa keitetyt, inkiväärillä maustetut silkkiperhosen toukat. Aasiassa heinäsirkat ovat suosittu grilliruoka ja cajun-maustetut toukat kätevä välipala.

  Mikäli hyönteisiä haluaa päästä maistamaan Suomessa, on siihen oiva tilaisuus esimerkiksi ravintolapäivänä Helsingissä, sillä aina silloin laitetaan pystyyn Ravintola Ötökkä. Lisäksi esimerkiksi Rakkautta & Anarkiaa –festivaali sekä Riviera-elokuvateatteri ovat tarjonneet hyönteisiä elokuvapurtavaksi teemanäytösten ohessa.