• Inspiraatiota chilen keittiötrendeistä

  Moni saattaa kuvitella, että Etelä-Amerikan länsirannikolla sijaitseva erittäin pitkä ja kapea maa nimeltään Chile kantaa nimeään siellä suositun tulisen ruoan takia. Yllätys yllätys, asia ei menekään näin. 

  Inspiraatiota chilen keittiötrendeistä

  Chilessä asui ihmisiä jo 13 000 vuotta sitten, ja heidän kehittämä keittiökulttuuri oli sulautunut espanjalaisen keittiön kanssa mainiosti yhteen 1500-luvulta alkaen, jolloin ensimmäisiä ihmisiä saapui Etelä-Amerikan mantereelle Euroopasta. Nykyisen nimensä Chile on saanut sen muodon ansiosta: kartalla maa näyttää tämän tulisen pippurin muotoiselta. Vaikka tulinen ruoka ei varsinaisesti kuulu chileläiseen keittiökulttuuriin, maan keittiöstä voi kuitenkin lainata joitakin ruokia kokeiltavaksi ja tutustua paikalliseen keittiöön sekä sen historiaan tarkemmin.

  Ympäristö Määrää Tavat

  Ei ole mikään ihme, että yli viisi kilometriä rantaviivaa omistava maa käyttää keittiössään meren antimia. Vaikka maan pohjoisosa on pelkkää aavikkoa, kun taas etelästä löytyy upeita vuoristo- ja metsämaisemia, meriruoka on kuulunut chileläisten keittiöön sekä pohjoisessa että etelässä yhtä tärkeänä osana – tai tarkemmin sanoen, se on ollut melkein ainoa proteiinirikas ruoka koko maassa ennen kuin Espanjasta tuotiin muita ruokalajeja. Perinteisesti Chilessä syödään paljon katkarapuja, simpukoita, hummereita, rapuja, merisiiliä ja muita meren asukkaita. Kalalajien valikoima tuntuu loputtomalta, kun ravintolan ruokalistasta löytyy sekä tuttua lohta että erikoisempaa ja erittäin herkullista miekkakalaa. Merestä saatava ruoka kelpasi paikallisväelle hyvin paikallisten palta-nimisten hedelmien eli avokadojen kanssa sekä muun luonnosta saatavan sadon kanssa.

  Ympäristö Määrää Tavat

  Kului vuosituhansia, ja Chilen alkuasukkaiden keittiö sai paljon vaikutteita niin Espanjasta kuin muistakin maista, joista Etelä-Amerikan mantereelle on muuttanut väkeä: Saksasta, Ranskasta, Italiasta, Englannista ja Kroatiasta. Vasta siinä vaiheessa chileläisille opetettiin karjan kasvatus, minkä seurauksena nykyisiin chileläisiin ruokiin kuuluu niin nautaa ja sikaa kuin myös kanaa, kananmunia ja maitoa. Samoina aikoina paikalliset saivat tietoa erilaisten jyvälajien viljelystä ja opettelivat tekemään ensimmäisiä leipiään, joista tänäkin päivänä suosittuina klassikkoina pysyvät melko mauttomat marraquetat: neljästä helposti toisistaan irtautuvasta palasta leivotut vehnäjauholeivät, joiden päälle sopii niin avokadoa kuin oliiviöljyäkin. Muita eurooppalaisten tuomia herkkuja ovat olleet viinirypäleet ja muut erilaiset hedelmät, tosin tähän päivään saakka viinirypäleet ehtivät kehittyä kansallisruoaksi eniten: niitä syödään uuden vuoden yönä aina yksi marja jokaiseen kellon soittoon, ja niistä tehdään chileläistä viiniä. Kaupoista ei juuri tahdo löytyä mitään muita viinejä kuin paikallisia, ja chileläiset hymyilevätkin ylpeinä, kun heiltä kysytään, onkohan maassa myynnissä viiniä esimerkiksi Argentiinasta tai Perusta? Vastauksena on selvä kyllä, mutta näitä viinejä saa vain erikoiskaupoista ja isolla rahalla, joten kukaan ei niitä osta. Vaikuttaisi oudolta lähteä ostamaan ulkomaista viiniä, kun samoista rypäleistä tehdään huippulaadukasta viiniä kotimaisilla tiloilla.

  Maistiaisia Toisella Pallonpuoliskolla

  Kun halutaan tutustua chileläiseen keittiöön yhden lounaan tai illallisen aikana, täytyy valmistautua syömään itsensä hyvin täyteen. Alkuruoaksi voisi nauttia paikallisista lihapiirakoista nimeltään empanada, tosin niitä saa myös rapu- ja kanatäytteillä, ja niiden jälkeen siirtyä syömään perinteistä chileläistä meriruokakeittoa Paila Marinaa, johon kuuluu erittäin monipuolinen valikoima meren antimia: sieltä löytyy simpukoita, kalan paloja, katkarapuja, kalmareita ja vaikka mitä muuta paikkakunnasta ja ravintolan kalastajien menestyksestä riippuen. Pääruoaksi voisi valita vanhanaikaisen köyhien aterian muistaen tosin sen, että köyhyydellä on erilainen ilme eri kulttuureissa – chileläinen Lomo a lo pobre pitää sisällään valtavan palan nautaa paistettuna paikallisten mausteiden kanssa, ja sitä tarjoillaan paistettujen kananmunien ja perunoiden kanssa. Jos jälkiruoka sattuu vielä mahtumaan, kannattaa maistaa chileläisiä leivonnaisia ja vaihtaa kuiva viini puolimakeaan: se kruunaa illallisen täydellisesti mangojen tai viinirypäleiden kanssa nautittuna.