• Intialainen keittiö

  Intialaisesta keittiöstä mieleen tulee yleensä ensimmäisenä runsas mausteiden käyttö, aromikkaat tuoksut ja värikkyys. Tämä on hyvin totta intialaisessa ruoassa. Aitoa intialaista ruokaa valmistaessa käytettäväksi on saatavilla laajasti erilaisia raaka-aineita, joiden laajuus on pitkälti sen ansiota, että itse Intiassa on useita erilaisia maantieteellisiä ja ilmastollisia oloja.

  Intialainen keittiö

  Tämä mahdollistaa erilaisten mausteiden viljelyn, jotka vaativat erilaisia ilmastoja. Intiaan kuuluu myös monia eri uskontoja ja kulttuureja, jotka tuovat intialaiseen ruokakulttuuriin runsaasti erilaisia vivahteita ja perinteitä. Intialainen ruoka poikkeaa huomattavasti suomalaisesta ruuasta.

  Lihaa vai kasviksia?

  Tiesitkin ehkä, että Intiassa vallitseva hindulaisuus kieltää naudanlihan syönnin. Hindulaisille lehmä on pyhä eläin eikä sitä saa esimerkiksi hätistellä keskeltä tietä. Lehmä tuottaa ihmisille ravitsevaa nektaria pyytämättä itse mitään. Lehmää siis kunnioitetaan eikä sitä käytetä ruuanlaitossa. Sen käyttö ruuanlaitossa on monilla Intian alueilla jopa laitonta. Noin kolmasosa hindulaisista ovat kasvissyöjiä. Toinen Intiassa vallitseva uskonto on islam, joka taas kieltää sianlihan syönnin muslimeilta. Intialaisen keittiön suosituimpia raaka-aineita ovat mm. palkokasvit, kuten linssit ja kikherneet. Kasviksia käytetään runsaasti ja niitä valmistetaan mitä erilaisimmin tavoin. Intialaiseen keittiöön kuuluu curry, tikka masala ja naan-leivät. Mausteita käytetään paljon ja suosituimpia ovatkin korianteri, neilikka, kurkuma, garam masala, jeera, kaneli ja inkivääri. Itse ruoka valmistetaan riisistä, kalasta, kanasta ja äyriäisistä ja muita raaka-aineita ovat mm. vehnä, pavut ja sipuli. Lisänä voidaan tarjota jogurttia monenlaisissa ruuissa, sekä kylmissä että kuumissa. Intialainen ruokailu poikkeaa suomalaisista ruokailutavoista myöskin sen suhteen, että siellä ruoka syödään usein käsin tai leivän avulla. Vasenta kättä pidetään epäpuhtaana, joten syömiseen käytetään usein oikeaa kättä. Monet perheet viettävät ruokailuhetkensä istuen lattialla, syöden matalista kulhoista.

  Intialainen ruuanlaitto

  Monen intialaisen ruokalajin valmistus aloitetaan mausteiden kuumennuksella öljyssä. Kuumennus saa mausteiden maut paremmin esiin ja tämä on tärkeää nimenomaan intialaisessa ruoassa. Öljyn sijasta voidaan käyttää myös gheetä, joka on kirkastettua voita. Lisäksi öljyinä käytetään erilaisia kasviöljyjä (mm. maapähkinä-, kookos- ja soijaöljy). Ruoka tuodaan pöytään eri kulhoissa ja kaikki kulhot asetetaan esille keskelle ruokapöytää, josta kukin syöjä ottaa itse, mitä haluaa. Ruokalajeja ei siis tarjoilla yksinään, kuten Suomessa. Yksi Intian yleisimmistä tavoista tarjoilla ruokaa on thali. Se on tarjotin, joka on täytetty erilaisilla kulhoilla ja ruoka-aineilla. Thalin sisältö vaihtelee alueittain, mutta mukana voi olla esimerkiksi lampaanlihaa, kasviksia, hedelmiä, kalaa, vihanneksia, salaattia tai jogurttia. Raaka-aineita on siis laajasti ja syöjälle on tarjolla monenlaista syötävää. Thalia voidaan tarjoilla esimerkiksi hääjuhlissa, joihin se sopii mainiosti. Mikäli haluat kokeilla intialaista ruuanlaittoa, voit kokeilla valmistaa esimerkiksi intialaisen papusalaatin. Siinä aineksina käytetään erilaisia papuja, korianteria, kevätsipulia ja marinadiin voidaan laittaa esim. tikka masala -mausteseosta, oliiviöljyä ja sitruunamehua. Salaatin annetaan maustua seuraavaan päivään, jolloin sen aromit vain vahvistuvat. Salaatin kylkeen sopii loistavasti esimerkiksi naanleivät. Katso lisää herkullisia Intia-reseptejä Santa Marian sivuilta. Naan-leipien valmistus onnistuu hyvin suomalaisessakin keittiössä. Sen taikinaan lisätään maustamatonta jogurttia. Paistaminen tapahtuu esimerkiksi grillissä tai pannulla. Naan-leivät voidaan täyttää tai jättää täyttämättä. Leivät sopivat suomalaiseenkin makuun, sillä ne eivät itsessään ole tulisia, koska niiden sisään on tarkoitus lisätä intialainen täyte. Muita intialaisia ruokia ovat esimerkiksi kanakorma, kasvistagine, erilaiset curryt, kookoskana, tandoorivartaat ja tandoorikana. Tandoori on erityisesti Etelä- ja Keski-Aasian maissa paljon käytetty uuni, joka saa lämpönsä puuhiilistä. Se voidaan kuumentaa jopa 480 asteen kuumuuteen.

  Intialainen ruuanlaitto