• Jälkiruoka kruunaa illallisen

  On ehkä erehdys sanoa, että kaikki tykkäävät makeisista, mutta suurin osa meistä kuitenkin niitä välillä kaipaa. Joskus kelpaa perinteinen Fazerin suklaalevy ja joskus makean himo on niin esteettistä, että nyt tarvitaan jotain muuta – hienompaa, eksoottisempaa ja ihmeellisempää. Sellaista, mistä voisi kokea oikean nautinnon ja muistaa sitä vielä vuosikausiin. Silloin on oikea aika joko mennä ravintolaan tai lähteä etsimään jälkiruokareseptejä laittaakseen juuri sen täydellisen jälkiruoan rakkaalle itselleen.

  Tiramisun Ostajalta Saatetaan Kysyä Paperit

  Näin tapahtui minulle ainakin kerran. Asuin silloin pääkaupunkiseudulla ja yhtenä hienona iltana teki mieli tiramisua, jota menin hakemaan lähikaupasta ystävän kanssa ja meiltä kysyttiin passit. Olin kuitenkin jo reilusti yli kaksikymmentä, joten ostos onnistui, mutta ihmettelin silloin: minkä takia jälkiruoan ostajalta voisi kysyä papereita? Vastauksen pääsi lukemaan tiramisun sisällöstä: se piti sisällään rommia, mikä ei alun perin kuulunut kyseisen jälkiruoan reseptiin. Sen jälkeen kiinnostuin tiramisun valmistamisesta kotona ja se onkin yllättävän helppoa.

  Tiramisun Ostajalta Saatetaan Kysyä Paperit

  Joidenkin väitteiden mukaan tiramisu keksittiin jo 1600-luvulla nykyisen Italian alueella Toscanan suurherttua Cosimo III:n kunniaksi, mutta siihen ei löydy mitään todisteita. Tiramisun dokumentoitu historia alkaa vasta 1960-luvulta, joten tämä jälkiruoka on aika tuore keksintö. Tänä päivänä tiramisua saa monesta eri ravintolasta ja se on erittäin suosittu kotimaassaan Italiassa, missä paikallinen väestö todellakin tykkää laadukkaista jälkiruokista. Perinteiseen reseptiin kuuluu savoiardi-keksejä, kananmunia, mascarpone-juustoa, sokeria ja kahvia sekä pinnalle ripoteltua kaakaojauhetta, mutta minkä takia kaupoissa kysytään papereita? Alun perin tiramisussa käytettiin vain kahvia, mutta nykyisin kahvi saatetaankin korvata hedelmäsiirapilla tai jollakin alkoholijuomalla, joka minun tapauksessani oli rommia. Joissakin variaatioissa tiramisun valmistamiseen saatetaan käyttää myös pähkinöitä, mutta todellisuudessa ne eivät sovi siihen hyvin: tämä jälkiruoka on sekä energiapitoinen että erittäin pehmeä, ja pähkinät vain tekisivät sen vaikeammaksi syödä. Perinteisen tiramisun valmistamiseen ei kulu kuin varttitunti, jos savoiardi-keksejä on olemassa jo valmiina. Tarjoiluastiaksi voi valita minkä tahansa sopivalta tuntuvan.

  Inspiraatiota Idästä

  Toinen jälkiruokavaihtoehto on paljon vaikeampi kuin tiramisun osa-aineksien kokoaminen toimivaksi kokonaisuudeksi. Se on peräisin joko Venäjältä tai Ukrainalta ja on myös aika tuore keksintö verrattuna näiden maiden keittiöiden rikkaaseen historiaan: gurjevin puuro keksittiin vasta 1800-luvun alussa, mutta se sai erittäin paljon suosiota aateliston keskuudessa ja siitä tuli pian hoviväen suosikki. Ainoa, mikä estää meitä syömästä tätä jälkiruokaa joka lauantai, on sen valmistamisen vaikeus, johon kuluu aikaa useampi tunti ja senkin jälkeen puuroa pitää säilyttää jääkaapissa jonkun aikaa ja odottaa, kunnes siitä tulee kypsä ja tarpeeksi kylmä.

  Inspiraatiota Idästä

  Tässä vaiheessa on pakko sanoa, että puuro-niminen jälkiruoka ei kuulosta kovin herkulliselta, mutta gurjevin puuron tapauksessa asia on toisin. Sen valmistukseen käytetään mannapuuroa – vieläkö hirveämpi sana? – maitoa, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja mahdollisesti myös marjoja. Auringonkukan siemeniäkin voi käyttää. Kun perinteiseen mannapuuroon sekoitetaan kaikkia edellä mainittuja osa-aineita, siitä tulee vain mannapuuro pähkinöillä ja marjoilla, mutta gurjevin puuron eteen joudutaan tekemään töitä. Ensin keitetään kattilallinen mannapuuroa, joka jätetään rauhaan hellalle. Samaan aikaan syvään uunipeltiin kaadetaan joku määrä mahdollisimman rasvaista maitoa ja laitetaan se uuniin. Pinnalle alkaa muodostua kalvoja, jotka kerätään valmiiksi levitetyn puurokerroksen päälle kuivattujen hedelmien ja pähkinöiden kanssa ja toistetaan siihen saakka, kunnes saavutetaan haluttu jälkiruoan paksuus. Koristellaan millä tahansa sopivalta tuntuvalla makealla marjalla ja laitetaan jääkaappiin. Saattaa tuntua liian vaikealta, mutta sataprosenttisesti vaivan arvoinen jälkiruoka.