• Japanilainen keittiö on täynnä herkullisia mahdollisuuksia

  Japani on suosittu lomakohde ja monille yksi tärkeä syy matkustaa maahan on japanilainen ruokakulttuuri. Japanissa on vahva ja omalaatuinen keittiö, jonka ainesosat eroavat suuresti tutuista suomalaisista. Ruoka on pääasiassa terveellistä, raikasta ja maukasta. Japanilaiset hyödyntävät ruokavaliossaan runsaasti vihanneksia ja täysjyvätuotteita, hieman vähemmän lihaa ja soijaa ja tuskin lainkaan maitotuotteita. Myös hedelmiä käytetään harvakseltaan. Kala ja merenelävät ovat osa varsin monia ruokalajeja. Tärkeintä kaikissa japanilaisissa ruokalajeissa ovat laadukkaat raaka-aineet, jotka hankitaan mieluiten tuoreena torilta.

  Muista myös ruokailuetiketti

  Japanilaisille ruoan lisäksi myös ruokailutavat ovat tärkeitä. Ruoka tarjoillaan suurten lautasten sijaan pienistä kupeista, joita jaetaan kaikille perheenjäsenille. Ylensyöminen on harvinaista ja myös lapsia opastetaan jo varhain lopettamaan syöminen silloin, kun tuntee olevansa melkein täynnä. Puikoilla syömiseen liittyy omat tärkeät sääntönsä, jotka turistinkin kannattaa kerrata ennen matkaa.

  Japanilaiset eivät käytä haarukkaa tai veistä, vaan ruoka tarjoillaan valmiiksi sopivan kokoisina paloina. Liian suurelta tuntuvasta palasta voi haukata, mutta puikoilla ei tulisi koskaan paloitella ruokaa. Riisin uskotaan olevan lahja jumalilta ja hyviin tapoihin kuuluu syödä riisi loppuun viimeistä hyvää myöten. Tarjolla oleva keitto juodaan suoraan pienestä kupista.

  Pöydässä röyhtäilyä tai niistämistä pidetään erittäin epäkohteliaana, joten tähän kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

  Kokeile rohkeasti uusia ruokalajeja

  Japanilainen keittiö on paljon monipuolisempi, kuin millaisena se meille asti näyttäytyy. Jos matkustat Japaniin ensimmäistä kertaa, on varsin todennäköistä, että törmäät ravintoloissa moneen uuteen ruokalajiin. Matkalla kannattaakin rohkeasti maistaa myös muutamaa sellaista ruokalajia, josta ei ole aiemmin välttämättä edes kuullut.

  Hyvää sushia löytyy helposti jokaisesta kaupunginosasta

  Kuuluisin japanilainen ruoka on tietenkin sushi, jota saa aivan kaikkialta Japanista. Sushia on Japanissa tarjolla varsin eri budjeteille, alkaen kympin lounaista aina monen sadan euron herkutteluhetkiin. Eniten sushin hintaan vaikuttaa siinä käytetty kala, joka on tämän ruokalajin tärkein raaka-aine. Ravintolat käyvät hankkimassa kalat aamyöllä kalatorilta, kun kalastajat palaavat yöllisiltä kalastusreissuiltaan Kalatorilla käytetään huutokauppahintoja, joihin vaikuttaa yön kalasaalis. Tämän takia myös useissa ravintoloissa harvinaisempien kalalajien kohdalla lukee tarkan hinnan sijasta vain maininta ”markkinahinta”. Huonoa sushia Japanista on vaikea löytää, sellainen ravintola tuskin menestyisi kovin kauaa.

  Herkuttele pehmeän makuisella okonomiyakilla

  Hieman tuntemattomampi, mutta erittäin herkullinen japanilainen ruoka on okonomiyaki eli japanilainen munakas tai japanilainen pitsa. Lätyn muodossa tarjoiltava ruoka sisältää kananmunaa, kaalia, jamssia tai nuudeleita ja valittua täytettä, joka voi olla joko lihaa, kanaa tai mereneläviä. Koko komeus kuorrutetaan okonomiyakikastikkeella ja majoneesilla. Päälle ripotellaan ohuita mustekalahiutaleita, jotka liikehtivät kuuman ruokalajin päällä saaden sen näyttämään elävältä. Kyseessä on siis ehkä hieman hurjan näköinen, mutta sitäkin herkullisempi ruokalaji.

  Friteerattuja kasviksia ja lihavartaita

  Kaikki japanilainen ruoka ei toki ole myöskään terveellistä. Herkulliset tempura-ruokalajit valmistetaan friteeraamalla eli uppopaistetaan öljyssä. Friteeratussa taikinassa saa oikeastaan mitä tahansa, erittäin yleisiä tempura-ruokalajeja ovat ainakin erilaiset kasvikset. Tempuraa myydään ravintoloiden lisäksi ruokakaupoissa, mutta parhaimmillaan se on friteerattuna.

  Lihaa syödään Japanissa vähemmän kuin meillä. Suosituin liharuokalaji ovat yakitorit, eli grillatut vartaat. Perinteisesti nimi tarkoittaa kanavarrasta, mutta sitä käytetään usein myös kaikista muista lihavartaista. Vartaista löytyy lihan lisäksi yleensä myös kasviksia ja sieniä.

  Ramen eli nuudeliruoat kuuluvat myös japanilaisten perusruokavalioon. Ramen tarkoittaa sanana tosiaankin vain nuudelia, mutta annoksiin voi kuulua oikeastaan mitä tahansa lisukkeita, joko kasviksia tai lihaa. Ramenia saa myös keiton muodossa.