• Kaikki maistuu oikealla kattauksella

  Varmaan moni on huomannut sekä kotona että vieraissa, että välillä sama ruoka maistuu täysin eri tavalla, vaikka nälän tunne olisikin yhtä voimakas kuin edellisellä kerralla. Joskus havaitaan sellainenkin ilmiö, että jonkun kaverin keittiössä ei maistu edes kahvi, kun taas toisen ystävän luona mikä tahansa ruoka maistuu erittäin herkulliselta – oli sitten kyse jäätelöstä tai kaurapuurosta.

  Kaikki maistuu oikealla kattauksella

  Muutamia selityksiä tällaisille ilmiöille on saatu tutkimalla ihmisten mielialojen lisäksi myös sisustuksen ja astioiden värien vaikutusta ruokahaluun.

  Herkulliseksi Sisustettu Keittiö

  Keittiöissä suositaan usein vaaleita sävyjä leikkimällä sekä kaapistojen että työpintojen väreillä. Pöytäliinaa pöydässä pitävät vaihtavat niitä silloin tällöin laittaen jouluksi punavihreän kankaan ja kesäksi jonkun vaalean, usein valkoisen ja helposti likaantuvan. Sama koskee myös verhoja: niillä saa helposti muutettua keittiön ilmeen vuodenajan tai mielialan mukaiseksi. Keittiön valaistuskin on ratkaiseva tekijä tilan sisustuksessa, kun luonnollinen auringon valo jätetään kaavasta pois – pehmeä ja lämmin valaistus houkuttelee viettämään rakkaassa keittiössä illat pitkät, kun taas sinertävä ja nykyaikainen valaistus sallii keittiössä oleskelun vain ruokailun ajaksi. Pieni napostelu kavereiden kanssa viiniä juoden ei tällaisessa valaistuksessa onnistu, sillä ruoka ei silloin näytä herkulliselta. Lisäksi vaaleansininen väri on neutraali vaikutukseltaan ihmisen mielialaan eikä se herätä ruokahalua, joten jos on pelkoa, että illan aikana tulee viinilasillista nauttiessa syötyä liikaa, LED-valot ja vaaleansininen verho poistavat tämän riskin kokonaan.

  Herkulliseksi Sisustettu Keittiö

  Astioiden Taikaa

  Astioilla saa aikaan yllättävän paljon vaikutusta sekä omaan ruokavalioon että painonhallintaan. Nykyajan trendeissä ovat usein muodoltaan ja väriltään erikoisemmat astiat: vanha hyvä valkoinen englantilainen posliini klassisine kuvioineen ei olekaan enää suosiossa, ja ympyrän muotoiset lautaset ovat jo monessa kodissa mennyttä aikaa. Luonnossahan kaikki pyrkii harmoniaan ja kaikki luonnon muovaamat esineet pyrkivät muotoutumaan pallomaisiksi, joten klassiset ympyrämuotoiset astiat tuntuvat meidänkin mielestä harmonisilta ja luonnollisilta. Niihin ollaan myös totuttu, ja perinteinen valkoinen lautanen herättää ruokahalua varsinkin silloin, kun sen päällä on värikästä, lautasen värin kanssa kontrastia tekevää ruokaa. Neliön tai suorakaiteen muotoiset astiat ovat puolestaan luotu nauttimaan ruokailun esteettisestä puolesta, ja niihin sopii laittaa pienikin ruoan määrä saadakseen olonsa kylläiseksi ja tyytyväiseksi tyydyttämällä sekä kehon että hengen nälkää samaan aikaan. Kiukkuiset ja ruokahaluttomat lapset voidaan houkutella syömään puuronsa pinkillä, pistaasilla tai oranssilla värillä. Nämä värit nopeuttavat mahanesteen eritystä ja sen kautta herättävät ruokahalua, ja kun halutaan syödä paljon terveellistä ruokaa sen sijaan, että naposteltaisiin karkkia tai perunalastuja maha täyteen, oranssin väriselle lautaselle voi laittaa isompi annos salaattia. Sen jälkeen roskaruoka ei enää yksinkertaisesti mahdu. Oranssin värin naapuri eli punainen toimii vielä aktiivisempana ruokahalun herättäjänä, mutta pitää sisällään sellaisen riskin, että yliherätetty hermosto unohtaa kaiken järjen ja pyytää lisää ja lisää ruokaa kaikella intohimollaan. Laihduttajille sopii mustat ja siniset astiat. Tällaisissa lautasissa, varsinkin kun ne ovat neliön tai suorakaiteen muotoisia, ruoka ei teekään näyttävää kontrastia astioiden kanssa eikä täten näytä kovin herkulliselta. Mustat astiat ovat sen lisäksi hyvin sopivia keittiöön kuin keittiöön, sillä musta väri sulautuu muihin väreihin valkoisen värin tavalla eli luo hyvän yhdistelmän minkä tahansa sisustussävyn kanssa. Mustilla astioilla saa aikaan myös kivan aksentin: vaikka keittiö olisikin kokonaan valkoinen, klassinen mustan ja valkoisen yhdistelmä tekee siitä modernin ja nykyaikaisen. Ennen kuin aloitetaan uuden keittiön sisustus, on hyvä muistella omia ruokailukokemuksia erilaisissa paikoissa ja vastata kysymykseen, mitä keittiön sisustuksella ja astiasoilla halutaan saada aikaan? Kun muistellaan, että jonkun ystävän luona ruoka maistuu aina hyvältä, voidaan miettiä väriyhdistelmien lainaamista juuri siitä kyseisestä keittiön sisustuksesta.