• Kaikki onnistuu oikeilla työkaluilla osa 2

  Kun keittiön sisustus on hoidettu, kaikki kalusteet ovat löytäneet oikean paikkansa ja tilan kokonaisilme viihdyttää katsetta, voi istahtaa hetkeksi ajattelemaan, miten keittiön saisi erittäin käteväksi ja mukavaksi kahteen käyttötarkoitukseensa eli ruoan laittoon ja sen nauttimiseen? Siihen on nimittäin monia keinoja, ja aluksi kannattaa keskittyä ruoan laittoa helpottaviin seikkoihin.

  Kaikki onnistuu oikeilla työkaluilla

  Keittiö On Emännän Työmaa

  Kuten edellisessä postauksessa ja otsikossakin jo mainitsin, työmukavuus riippuu työkaluista ja ympäristöstä. Ympäristöä ja sen käyttömukavuutta käsiteltiin edellisessä kirjoituksessa, ja nyt on oikea aika keskittyä työkaluihin. Keittiön työkaluista ruvetaan usein tinkimään täysin ajattelematta sitä, että yhden kerran menetetyt rahat maksavat itsensä takaisin aina hyvänä mielenä ja keittiön työkalujen käyttömukavuudella, kun taas halvalla hankitut melkein käyttökelvottomat tai täysin tarpeettomat esineet tuovat vain kiukun tuntua ja häiritsevät viemällä arvokasta keittiön tilaa. Kaikki alkaa terävistä veitsistä. Se on sekä keittiön että ruoanlaiton A ja Å. Työkalujen pitää olla toimivia eivätkä ne saa olla sellaisia, että niihin joudutaan sopeutumaan kuten tylpän veitsen tapauksessa: tomaattien leikkaus vie liikaa aikaa ja hermoja, niiden ulkonäkö tulee mönjämäiseksi ja esteettinen herkullisuus katoaa kokonaan. Joka ruoalle pitää olla olemassa oma siihen soveltuva veitsi, ja jos tilanne on sellainen, että keittiön varustuksessa pystyy investoimaan vain yhteen asiaan, investoidaan leikkaustyökaluihin. Sopivat paisto- ja keittoastiat ovat toiseksi tärkein asia keittiön varustuksessa erilaisten työkalujen kanssa. Koskaan ei saisi ajatella yhtä kertaa enemmän sellaisia asioita kuten ”olisipa minulla perunoiden kuorija” tai ”talouspaperi on aina väärässä paikassa”, vaan niihin täytyy keksiä ratkaisu ja heti. Talouspaperille löytyy oma paikkansa, kun sille hommaa sopivan telineen; perunoiden kuorijat, silikoninuolijat, kauhat, puuhaarukat ja muut vastaavat hankitaan heti sen jälkeen, kun koetaan ne tarpeellisiksi eikä koskaan lähdetä kauppaan ostamaan ”jotain keittiöön”, sillä silloin tulee ostettua paljon turhaa ja tarpeetonta kamaa. Jokaiselle emännälle oma työkalupakkinsa. Keitto- ja paistoastioita koskee sama. Reilusti hyvin toimivia ja puhtaita keittiöpyyhkeitäkin pitää olla aina käytössä. Siinä se salaisuudet ovatkin, ja näin pienellä panostuksella keittiöstä saadaan oikeasti toimiva ja tarpeita vastaava paikka.

  Ruokailusta Pitää Nauttia

  Tähän voisi sanoa, että ruoka on luotu vain tyydyttämään ihmisten energian tarpeet, mutta nykyajan elämässä se on jo valhetta. Ruoka on tärkeä osa elämäämme ja kulttuuriamme, ja miksi pitäisi jättää ruokailusta nauttiminen pois, kun se on kerran mahdollista? En löydä syitä, ja olenkin kauniin keittiön sekä esteellisen ruokailun vanha kannattaja. Ensimmäiseksi voisi heittää kaikki vanhempien kodista tuodut astiat pois tai laittaa ne turvalliseen säilöön jonnekin kauemmas varastokoppiin ja valita kaupasta oma vaihtoehto, joka sopii sekä keittiön sisustukseen että omaan mieleen. Monipuolinen, toimiva ja mielekäs astiasto kaksinkertaistaa ruokailusta nautinnon vanhoihin erityyppisiin lautasiin ja kuppeihin verrattuna. Kattauskin onnistuu kauniimmin, kun pitää juhlat järjestää. Alkoholiastioista jokaisella on omia mielipiteitään, ja omasta mielestäni niitä pitää olla ainakin riittävästi ja joka juomalle omansa. Vanhan viinin maistelu menettää kokonaan taikansa, kun se on tavalliseen juomalasiin kaadettua nestettä.

  Ruokailusta Pitää Nauttia

  Ruokapöydässä ei saisi olla mitään siihen kuulumatonta. Ylimääräiset esineet kuten muistilaput, kynät, pienet sisustusesineet viedään siitä pois ja ainoaksi pöydän koristeeksi voi jättää joko kukkamaljakon tai kauniin kynttilän. Näin menetellen voidaan keskittyä ruokailuun eikä siihen, että tavarat pitää saada jotenkin mahtumaan. Ruokailuvälineetkin on tärkeä tekijä, ja niitä täytyy testata ennen kuin ostaa. Siihen auttaa paikallisten ravintoloiden kiertäminen, sillä kerran väärin hankitut ruokailuvälineet saattavat harmittaa vielä vuosiin: liian leveältä tuntuva haarukka tai koko ajan lyhyeksi jäävä veitsi isolla rahalla hankittuina ovat erinomainen kiusan tekijä joka perheelle. Siinäpä ne pienet ja joillekin ehkä itsestään selvätkin asiat, joilla keittiön saa toimivaksi ja mukavaksi käyttää. Elämämme on täynnä kaikenlaisia vähemmän mukavia asioita, joten miksi ei yrittäisi saada edes omaa keittiötä hienoksi rentoutumispaikaksi?