• Kaikki onnistuu oikeilla työkaluilla osa 1

  Mitä keittiö on? Ruoan laittoon tarkoitettu paikka, perheen kokoontumistila vai joka kulttuuriin kuuluva sen tärkeä osa? Tiedän, ettei moni tykkää ruoanlaitosta. Se vie aikaa ja etenkin yksin asuvat ihmiset eivät kovasti harrasta hienoja kotiruokia, kun niitä joutuu tekemään pieninä annoksina tai syödä sitten koko viikon aikana samaa ruokaa kunnes se jossain vaiheessa loppuu. Ajattelin kuitenkin, että olisi kiva jakaa omia keittiökokemuksia, sillä keittiöstä voi tulla sekä vältetty kodin paikka tai asunnon paras tila, jossa sekä ruoanlaittoon liittyvä työ että kaveripiirissä tapahtuva ajanvietto onnistuvat paremmin kuin missään muualla.

  Kaikki onnistuu oikeilla työkaluilla

  Kätevyys Ratkaisee

  Keittiössä kaikki on kuin rakennustyömaalla: kukaan ei jaksa lyödä nauloja kiinni huonolla vasaralla tai leikata puutavaraa liian kuluneella sahalla. Työtilojenkin pitää olla kunnolliset: työvaatteiden vaihtaminen puhtaassa pukukopissa tapahtuu nopeasti ja kätevästi, ja keittiötäkin koskee sama periaate. Puhtailla pyyhkeillä ja terävillä veitsillä saa paljon enemmän aikaan ja työt tehdään ilolla eikä kiroillen. Kun muutetaan täysin uuteen asuntoon ja päästään hoitamaan keittiön sisustus itse ihan alusta asti, siihen on olemassa muutama nyrkkisääntö. Ensimmäinen on se, että työtasojen pitää olla tarpeeksi korkeat eli sellaiset, ettei niihin joudu kumartumaan, mitä usein tapahtuu vuokra-asunnoissa yli 170 senttimetriä pitkille ihmisille. Toinen pointti on työtasojen sijainti ja niiden kätevyys: eniten käytettyjä työtasoja ovat pesualtaan ja jääkaapin välissä oleva taso sekä pesualtaan ja hellan välissä oleva taso, eli perualtaan on hyvä olla kahden työtason välissä ja jääkaapin sekä hellan näiden tasojen päädyissä. Siinä ne kaksi tärkeintä keittiön kätevyysasiaa ovatkin.

  Tyylikästä Arkea

  Kun keittiön kätevyyden ja sen käyttömukavuuden kanssa kaikki on selvää ja päätetty, valitaan sisustus, väritys ja valaistus. Työtasojen, pesualtaan ja hellan valaistus pitää olla toimivaa ja mieluiten kaksiväristä – niin, että pystyy valitsemaan joko sinertävän ja kirkkaan työvalon sekä lämpimän ja keltaisen intiimin valon välillä. Keittiön väritystäkin on harkittava tarkasti, sillä siitä riippuu siellä oleskelun mukavuus ja jaksaminen. Tummalla värillä pitää olla aina joku vastine, ja ruskea kaapisto pystyy hyvin harmonisoimaan kermanväristen työtasojen kanssa, tosin niistä täytyy pitää hyvin huolta. Vastakkaisena vaihtoehtona voi olla melkein musta kivinen työtaso, jonka kanssa voi luoda kontrastin vaaleilla kaapistoilla ja lumenvalkoisilla pyyhkeillä. Isompia ja pienempiä keittiön tyylin nopean vaihdon työkaluja ovat lisäksi pöytäliinat ja servetit, verhot sekä joka kaupasta saatavilla olevat sisustustuotteet kuten maljakot, kauniit ja käyttökelvottomat vanhat astiat sekä muista maista tuodut matkamuistot. Jotkut tykkäävät käyttää mattoja keittiössäkin, mutta omasta mielestäni tällainen on jo liikaa, sillä silloin keittiössä keskitytään enemmän mattojen puhtauden säilyttämiseen kuin siellä muuten tapahtuvaan meininkiin.

  Tyylikästä Arkea

  Keittiön saa erittäin moderniksi ja trendikkääksi baaritasolla, joka toimii aina, kunhan neliöitä riittää. Baaritaso toimii sekä ylimääräisenä työtasona että aamiaispaikkana, ja se on täysin korvaamaton, kun nautitaan kylmästä oluesta pienessä kaveripiirissä yhden tai kahden ystävän kanssa. Ruokapöytään ei tuolloin yleensä mennä, mutta ei tee mieli sohvallakaan makoilla, joten baaritaso kutsuu. Siihenkin on vaihtoehtoja: baaritason tuki voi olla joko yksinkertainen ja moderni terästolppa tai vaikka puun runkokin, jos kesämökkinaapuri sattui tekemään metsän hakkuutöitä sopivana aikana. Baaritasossa käytettävillä materiaaleilla voidaan ratkaista keittiön kokonaisilme: perinteinen puutaso ja sopivat seinään laitetut valokuvat sekä muut esineet voivat luoda irlantilaisen pubin tunnelman, kun taas tummasta kivestä kuten dioriitista tai vastaavasta toteutettu baaritaso tekee koko keittiöstä sekä nykyaikaisen että muodikkaan samaan aikaan.