• Kana ruokapöydässä

  Kana eli ruokasanastossa tunnettu broileri on monien suosikkiherkku proteiinin lähteitä etsittäessä. Broilerin ja kanan erona on, että broileri on kasvatettu ja jalostettu ruuantuotantoon. Broileri on jalostettu eri kanaroduista tarkoituksena saada se kasvamaan untuvikosta mahdollisimman nopeasti teurastuskokoon sopivaksi kanaksi. Suomessa broilerin jalostus alkoi vuonna 1959. Halutessaan jalostamatonta kanaa on saatavilla ruokakaupoista, mutta se on hinnaltaan huomattavasti kalliimpaa. Hinnan syynä on jalostamattoman kanan huomattavasti hitaampi tuotanto.

  Kana ruokapöydässä

  Broileri sisältää runsaasti proteiinia ja on siitä parempi proteiinin lähde verrattuna muihin, että sen rasvapitoisuus on esimerkiksi naudanliha alhaisempi. Tästä syystä usein dieettiohjelmissa ja urheilijoiden ruokavaliossa suositaan enemmän kanaa kuin muita lihoja. Kanan valmistaminen on myös erittäin helppoa ja siitä saa loihdittua, vaikka kuinka paljon erilaisia aterioita. Kanaruuat on yleensä nopeita valmistaa ja niistä saa loihdittua monipuolisesti ruokaa jokaiseen makuun. Monella on arjessa paljon kiireitä, eikä silloin ruuanvalmistukseen ole käyttää hirveästi aikaa, broilerista saa monipuolisesti loihdittua monia nopeita reseptejä arjen keskelle. Kannattaa valmistaa vaikka hieman isompi määrä kerralla, milloin ruokaa riittää useammaksi päiväksi kerrallaan. Broileri sopii erinomaisesti jälkeenpäin lämmitykseen. Pitää kuitenkin aina muistaa broileria valmistaessa varmistaa sen kypsyys. Broileri nimittäin on lintulaji, joten saattaa se raakana tarjoiltuna aiheuttaa salmonellaa.

  Tässä on pari reseptiä broilerin nopeaan valmistukseen.

  Broileriwokki

  400 grammaa broileria
  2 valkosipulinkynttä
  2 pientä porkkanaa
  2 lehtisellerin vartta
  Puolikas kesäkurpitsa
  öljyä
  suolaa
  vesikastanja
  Teryaki kastiketta
  soijaa
  Tuoretta korianteria

  Paista leikattu broileri ja viipaloidut vihannekset öljyssä kypsäksi, lisää tämän jälkeen mausteet ja kastikkeet ja ripottele tuore korianteri päälle. Anna hautua noin 5 minuuttia ja tarjoile esimerkiksi riisin tai nuudelien kera. Tämä on todella helppo ja nopea ruoka kiireisenä päivänä. Ruuan valmistukseen kuluu aikaa vain noin 10 minuuttia.

  Kermainen kanakeitto

  Tätä ruokaa kannattaa valmistaa kerralla iso määrä, nimittäin se on todella helppo lämmittää aina uudestaan mikrossa.

  öljyä
  500 grammaa broileria
  suolaa
  sipuli
  2 porkkanaa
  Palsternakkaa
  Juuriselleri
  1 kilo perunoita
  1,5 litraa vettä
  2 kasviliemikuutiota
  10 maustepippuria
  2 laakerinlehteä
  2 desilitraa kuohukermaa
  200 grammaa sulatejuustoa
  Tuoretta persiljaa

  Aloita ruuan laittaminen käsittelemällä kasvikset. Kuori ja paloittele ne sopiviksi suupaloiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja paista broileri kattilassa kypsäksi. Mausta suolalla. Lisää tämän jälkeen kasviksen ja anna niidenkin kypsentyä hetki.

  Laske vettä, juuri sen verran, että kasvikset peittyvät. Lisää veteen kasvisliemikuutiot ja muut mausteet. Anna kiehua, kunnes kasvikset ja perunat ovat sopivan kypsiä. Lisää tämän jälkeen kuohukerma, sekä sulatejuusto. Lopuksi vielä ripottele päälle tuore persilja.

  Broilerin eettisyys

  Vaikka broilerista saakin helposti loihdittua monenlaisia eri ruokia ja sen ravintoarvot ylittävät monet muut ruuat, on sen eettisyydestä ollut viime aikoina erittäin paljon keskustelua. Täysin eettistä broileria ei ole tarjolla ja broilerien nopea jalostus aiheuttaa niille aina erilaisia terveyshaittoja. Broileri on jalostettu kasvamaan täysikokoiseksi viidessä viikossa, joka luonnollisesti aiheuttaa ties minkälaista vaivaa. Ongelmana myös oli jossakin kohtaa, että broilerit eivät pysyneet enää pystyssä niiden jättimäisten rintalihasten vuoksi. Broileri on aina jollakin tasolla tehotuotettua, koska sitä kasvatetaan jättimäisissä halleissa tuhansien muiden lintujen kanssa. Tästä syystä kannattaa aina valita ostoskoriinsa joutsenmerkkistä broileria, joka kertoo broilerin olevan kotimaista. Kotimaista broileria ostettaessa sen koko tuonta ketjun pystyy jäljittämään ja se on suomen viranomaisten valvonnassa olevan tehtaan tuotosta. Suomessa broileritehtaissa, broilerit saavat pääasiassa monipuolista ravintoa ja jokaisen tehtaan on täytettävä viranomaisten laativat minimivaatimukset, joita myös valvotaan.

  Broilerin eettisyys