• Kesän 4 parasta grillivinkkiä

  Kesä on viimein täällä! Se tarkoittaa, että grillikausi on jälleen alkanut ja grilliruokien tuoksu leijailee nenään milloin mistäkin. Suomalaiset viettävät kesän perinteisesti grillaten. Grilliin laitetaan mitä vain: lihaa, kalaa, kanaa, kasviksia… Joka kesälle on aina omat grillivillitykset, mutta mitkä ruuat ovat tänä kesänä se juttu? Näitä 4 grillivinkkiä on jokaisen testattava tänä kesänä.

  Ota kasvikset haltuun

  Kasvikset päätyvät tänä kesänä grilliin. Vielä parempi, jos ne on kasvatettu lähitiloilla, sillä lähiruoka on nyt pop. Grillikesään kuuluu tänä vuonna kasvikset, kuten parsa, paprika ja hedelmät. Viime kesän suosikki eli tankoparsa pekoniin käärittynä jatkaa suosiotaan tänäkin vuonna. Täytetyt paprikat ja tomaatit kuuluvat myös kesän grillipöytään.

  Grillatut hedelmät

  Grillatut hedelmät ovat mitä mainioin jälkiruoka grillaamisen jälkeen, sillä ne kypsyvät lempeästi grillin jälkilämmössä. Hedelmien maku muuttuu pehmeämmäksi ja makeammaksi grillatessa ja ne sopivat tarjottavaksi esimerkiksi jäätelön kera. Hedelmät pysyvät grillissä helpoiten vartaiden avulla. Näin ne eivät putoa pehmetessään grilliritilän läpi. Banaanin voi grillata suoraan kuoressaan. Avaa kuorta hieman päältäpäin ja lisää banaanin päälle esimerkiksi suklaata tai pähkinöitä tai voit grillata banaanit ilman täytettä.

  Liha kuuluu grilliin

  Grilliin kuuluu tottakai myös erilaiset lihat, mutta mitä ihmiset grillaavat tänä kesänä? Nauta on yksi suomalaisten parhaana pitämänä lihana ja sitä grillataankin monin tavoin. Paras pihvi tulee naudasta, kun sen grillaa vain nopeasti grillissä ja laittaa sen folioon hetkeksi ennen ruokailua. Lisää annokseen lihan päälle hieman sinihomejuustoa, niin annos muuttuu heti hienostuneemmaksi.Flank steakeja eli naudan kuvetta on alkanut ilmestymään kauppoihin. Se onkin mainio grilliliha. Kokeile vaikka seuraavanlaisesti: sekoita haluamasi mausteet ja öljy keskenään ja laita marinadi ja liha yöksi pussiin tai pakasterasiaan. Liha maustuu yön aikana. Ota liha seuraavana päivänä huoneenlämpöön. Liha voi olla huoneenlämmössä tunnin tai parikin. Grillaa liha mediumiksi, jotta siitä ei tulisi sitkeää. Kuten muutkin lihat, myös flank steak kannattaa kääriä folioon ennen tarjoilua. Jos tätä jää yli, voi loput käyttää myöhemmin vaikka tortillojen tai hampurilaisten täytteenä. Lihojen kanssa voi valmistaa erilaisia yrttiöljyjä. Sekoita esimerkiksi timjami, valkosipuli ja oliiviöljy keskenään ja sivele sillä broilerin fileet. Saat mitä herkullisimpia fileitä, jotka sulavat suussa. Jos broilerin fileitä jää yli, voit käyttää ne myöhemmin salaattiin. Taivaallista!

  Lisukkeet

  Mitä olisi grilliateria ilman lisukkeita? Salaatti kruunaa ruuan kuin ruuan. Suomalaiset valitsevat salaattikulhoonsa tänä kesänä raikkaita suomalaisia salaattilajikkeita. Lisäksi villiyrttien suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Villeinä kasvavat maitohorsma, voikukka, vuohenputki ja ketunleipä sopivat loistavasti salaatin sekaan ja ne sisältävätkin runsaasti esimerkiksi C-vitamiinia. Kesän ensimmäisiä, nuoria maitohorsmia voidaan käyttää tankoparsan tapaan. Sen voi esimerkiksi paistaa pannulla ja tarjota aterian kyljessä.

  Omien yrttien kasvattaminen on myös yleistä Suomessa

  Omien yrttien kasvattaminen on myös yleistä Suomessa. Ne eivät vaadi omakotitaloa ja suurta pihaa ja kasvimaata, vaan niiden kasvattaminen onnistuu myös parvekkeella tai keittiön ikkunalla. Saat ihanan tuoretta makua ruokaan kuin ruokaan, kun kasvatat itse esimerkiksi timjamia, persiljaa, basilikaa tai tilliä. Lisäksi yrtit tuoksuvat taivaallisilta ja tuovat alkukesästä ihanaa kesän tunnelmaa kotiin pitkän ja kylmän talven jälkeen.Grillaa tuoreita aineksia, osta lähiruokaa. Tässä tämän kesän ohjenuora jokaiselle grillaajalle. Pääasia, että kaikilla on hauskaa ja vatsat täyttyvät. Yrttien trendautuminen tarkoittaa tietysti sitä, että grillaaminenkin on terveellisempää vihreiden kasvisten tuomien vitamiinien ja muiden terveellisten ainesosien ansiosta. Ei muuta kuin grilli tulille ja testaamaan!