• Kiinalainen keittiö

  Kiinalainen keittiö koostuu suurimmaksi osaksi riisistä tai nuudeleista ja niihin lisätyistä lisukkeista, kuten kalasta, lihasta ja kasviksista. Kiinalaiseen keittiöön kuuluu myös paljon muuta.

  Kiinalainen keittiö

  Ja koska Kiina on hyvin suuri maa ja siellä asuu miljardi ihmistä, on luonnollista, että maan sisältä löytyy useampi erilainen ruokakulttuuri. Kiinalainen ruoka voidaankin jakaa yhteensä neljään erilaiseen kulttuuriin. Valaisemme hieman, mistä kaikesta kiinalaisessa keittiössä on kyse.

  Neljä erilaista kiinalaista keittiötä

  Kiinalaisen keittiön ruoka-aineet riippuvat siitä, mistä keittiöstä on kyse. On olemassa neljä eri kiinalaista keittiötä: eteläkiinalainen Kantonin, pohjoiskiinalainen Pekingin, länsikiinalainen Sichuanin ja itäkiinalainen Shanghain keittiö. Katsotaanpa lähemmin näitä eri keittiöitä.

  Kantonin keittiö on luultavasti se kuuluisin kiinalaisista keittiöistä ja jonka ruokia tarjoillaan länsimaiden kiinalaisissa ravintoloissa. Kantonissa ruoka-annokset sisältävät useimmiten riisin lisäksi kirkkaita kastikkeita sekä mitä tahansa eläinproteiinia. Raaka-aineet ovat tuoreita ja maut tulevat sen vuoksi hyvin esiin. Riisi selviää eteläisessä Kiinassa hyvin, joten se on siitä syystä paljon käytetty raaka-aine. Kantonin keittiön perinteisiä ruuan kypsytystapoja ovat höyrytys ja wokkipannulla paistaminen. Ruokaa myös uppopaistetaan. Kantonin keittiö tunnetaan myös hitaasti valmistuvasta slow foodista, jossa ruoka kypsennetään esimerkiksi pienessä saviastiassa usean tunnin ajan. Hitaasti kypsyttämisessä avainasemassa on alhainen lämpötila. Kantonin keittiössä käytetään myös säilöttyjä raaka-aineita. Raaka-aineet voivat olla kuivattuja, suolattuja tai esimerkiksi fermentoituja. Yksi erikoisimmista säilötyistä raaka-aineista on tuhatvuotiseksi munaksi kutsuttu muna. Se valmistetaan ankan, kanan tai viiriäisen munasta, jonka päälle taputellaan kerros savesta, sammuttamattomasta kalkista, tuhkasta, riisinkuorista ja suolasta sekoitettua seosta. Muna laitetaan tekeytymään useiksi kuukausiksi, jonka aikana siinä tapahtuu pH:n nousua, keltuainen hyytyy ja munan pintaan ilmestyy kauniita kuvioita.

  Pohjois-Kiinan ruokakulttuuri

  Pohjois-Kiinassa eli Pekingin keittiössä raaka-aineina käytetään esimerkiksi vehnää ja grillilihaa. Vehnä on suosittua siitä syystä, että se kasvaa hyvin pohjoisessa. Keittiöistä löytyy usein lampaanlihaa tai siipikarjaa. Olet varmaankin kuullut ruokalajista nimeltään Pekingin ankka.Länsikiinalaisessa eli Sichuanin keittiössä ruuat ovat tulisia. Chili tuo ruokiin tulisuutta öljyn muodossa sekä tietysti tuoreena. Ruokia jopa kypsennetään chiliöljyssä eli paikallisittain punaisessa öljyssä. Muita paljon käytettyjä mausteita ovat inkivääri, tähtianis, valkosipuli ja sichuaninpippuri. Lännessä kasvatetaan vehnää, riisiä, maissia ja bambunversoja. Sichuanin keittiössä ruuat ovat tulisia, mutta aterian päätteeksi syödään yleensä vähemmän tulinen annos, joka poistaa liikaa tulisuutta suusta. Tällainen annos voi olla esimerkiksi Kung Pao -kana. Kanan lisäksi käytetään myös porsasta, kasviksia, tofua ja hedelmiä.

  Pohjois-Kiinan ruokakulttuuri

  Kiinan itäosassa eli Shanghain keittiössä suosiossa ovat makeat ruuat. Shanghain ruuat ovat makeampia kuin missään muualla Kiinassa. Raaka-aineina käytetään hyvin paljon ankkaa ja muuta siipikarjaa. Kasviksia kypsennetään öljyssä. Rannikkoalueilla kala on kovassa käytössä. Ruokiin lisätään paljon sokeria ja öljyjä, joka tekee ruuat makeiksi. Shanghaissa ruokia kypsennetään hitaasti ja hartaasti. Yksi Shanghain perinteisistä ruuan komponenteista on punasävyiset kastikkeet (redcooking).Shanghaissa kannattaa maistaa xiaolongbao-dumplingeja eli täytettyjä nyyttejä. Niiden taikina on hyvin ohutta ja ne täytetään kasviksilla, porsaanlihalla, katkaravuilla tai ravuilla ja niiden kanssa tarjoillaan tulista lientä. Toinen suositeltu annos on höyrytetty rapu. Annos on erikoinen, sillä rapu sidotaan narulla ja asetetaan bambuastiaan, jossa ne höyrytetään ja lopulta myös tarjotaan. Jos käyt Shanghaissa, maista myös paistettuja porsassämpylöitä (sheng jian bao). Nämä sämpylät paistetaan pannulla ja niiden päälle pirskotellaan vettä paiston aikana. Sämpylöiden pohja paistuu rapeaksi ja kullanruskeaksi, kun se pysyy muuten vaaleana ja pehmeänä. Sisällä on herkullinen täyte. Tähän herkkuun tulee himo!