• Korealainen ruoka on yhdistelmä erikoisia ja valloittavia makuja

  Korealainen ruoka on vähitellen rantautunut Suomeenkin ja ihastuttaa erikoisella makumaailmallaan. Korealaisella illallisella pääsee maistamaan kerralla monenlaisia herkkuja, sillä ateria koostuu useimmiten monesta pienemmästä ruokalajista. Kuten monissa muissakin Aasian maissa, myös Koreassa ruokailu on sosiaalinen tapahtuma ja syömään kokoonnutaan joko perheen tai ystävien voimin.

  Koreassa ruoka on tärkeä tapa osoittaa rakkautta ja välittämistä. Koreassa, samoin kuin Suomessakin, kärsittiin toisen maailmansodan jälkimainingeissa ruokapulasta, joten nykyään ruokaa kunnioitetaan ja siitä iloitaan.

  Pieniä ruokalajeja iloisesti keskenään sekaisin

  Korealaisessa ateriassa ei ole erikseen jaoteltu alku- ja pääruokia, vaan kaikki ruokalajit tuodaan pöytään samaan aikaan. Mukana on myös kevyempiä ruokia, kuten keittoja ja salaatteja. Lisäksi ruokavalikoima voi sisältää lihaa, kalaa tai mereneläviä. Myös tofu on suosittu raaka-aine. Lisukkeena toimivat riisi ja kimchi. Ruokiin tuovat lisämakua erilaiset kastikkeet ja mausteet.

  Korealaisen keittiön tarjonta on sekoitus viittä perusmakua eli tulisuutta, kirpeyttä, happamuutta, makeutta ja suolaisuutta. Tulisuus tulee ruokaan yleensä korealaisesta chilistä. Chilin lisäksi maustamiseen käytetään usein soijakastiketta, kevätsipulia, valkosipulia, inkivääriä ja seesamiöljyä.

  Kimchi on erottamaton osa korealaista ruokahetkeä

  Koreassa monia ruokalajeja valmistetaan fermentoimalla ja tästä syntyvä hapan maku on hyvin omainen korealaiselle keittiölle. Kimchi eli hapatettu kiinankaali on korealaisen keittiön kulmakivi ja olennainen osa jokaista ruokailuhetkeä, myös aamiaista.

  Koreassa kimchistä löytyy jopa 200 erilaista versiota. Kimchin maustamiseen voidaan lisäksi käyttää chiliä, inkivääriä, kevätsipulia, suolaa ja valkosipulia. Kimchi on erittäin terveellistä, sillä hapattamisen myötä se sisältää paljon vatsalle hyödyllisiä maitohappobakteereja ja lisäksi paljon vitamiineja. Kimchi on mainio lisuke mihin tahansa ruokaan, mutta lisäksi siitä valmistetaan omia ruokalajejaan, kuten keittoa ja muhennosta. Kimchi on siitäkin kätevä ruoka, että valmistustapansa ansiosta se säilyy hyvänä jopa vuosia. Toisaalta kimchin hapattaminen saattaa kestää parhaimmillaan kuukausia.

  Ensi näkemältä kimchi voi tuntua ulkomaalaisesta epäilyttävältä, sillä se ei ole mitenkään esteettinen ruokalaji ja samalla siitä lähtee vahva haju. Makuun ja hajuun tottuu kuitenkin nopeasti ja saatat pian huomata olevasi täysin koukussa tähän erikoiseen ruokalajiin.

  Korealaiset reseptit haltuun ilmaisen keittokirjan avulla

  Korealaista ruokaa voi valmistaa myös kotona. Nyt Suomessa on julkaistu jopa oma korealainen keittokirja, jossa on otettu huomioon Suomesta saatavat raaka-aineet. Kirjaprojekti oli alun perin korealaisen Sangwon Ryun idea. Ruy halusi muuttaa ulkomaille asumaan kehittääkseen englannin kielen osaamistaan. Hän päätyi korealaisen ravintolan apukokiksi Iso-Britanniaan, mutta muutaman vuoden kuluttua matka jatkui Suomeen opiskelemaan.

  Ryu viihtyi alusta asti Suomessa hyvin, mutta huomasi samalla, että suomalaiset eivät tiedä juuri mitään korealaisesta ruoasta. Hän halusi tutustuttaa suomalaiset oman maansa ruokakulttuuriin ja alkoi pohtia oman keittokirjan julkaisemista. Ideasta innostui myös Korean tasavallan suurlähetystö, joka suostui kustantamaan kirjan. Sitten Ryu pääsikin jo kokoamaan reseptejä.

  Ryun resepteissä on otettu huomioon se, mitä raaka-aineita Suomessa on saatavilla. Valmistettavat ruoat ovat suurimmaksi osaksi melko yksinkertaisia ja valmistusvaiheet kuvaillaan selkeästi. Ryu antoi reseptejään testattavaksi kokkiopiskelijoilla ja varmistui sitä kautta, että ne toimivat, vaikka korealainen ruoka ei olisi ennestään tuttua.

  Ryun kirjassa on 22 reseptiä. Kirjasta otettiin 2 000 kappaleen painos ja lisäksi se julkaistiin e-kirjana. Koska kirjan tarkoituksena oli alusta asti tehdä korealaista ruokaa tutuksi mahdollisimman monelle suomalaiselle, haluttiin se pitää ilmaisena. Kirjan paperiversion voi halutessaan tilata Korean tasavallan suurlähetystöstä tai sen voi ladata e-kirjana suurlähetystön verkkosivujen kautta.