• Leikitään mausteilla

  Joka keittiöstä löytyy suolaa ja mustapippuria. Jotkut tykkäävät myös sitruunapippurista ja chilistä, mutta muut mausteet jätetään usein käyttämättä, vaikka niitä on olemassa uskomattoman laaja tarjonta niin maailman erilaisissa keittiökulttuureissa kuin myös lähikaupoissa. Ruoka tuntuu paljon herkullisemmalta silloin, kun jaksetaan perehtyä mausteiden käyttöön – eikä sen välttämättä tarvitse silloin olla epäterveellinen ollakseen houkutteleva.

  Leikitään mausteilla

  Kun Kyllästyy Perinteisiin Resepteihin

  Harvemmin lähdetään testaamaan ja kokeilemaan erilaisia mausteita tyhjän päältä. Useimmiten siihen on olemassa joku syy, ja yleisimpiä syitä löytyykin kokonaiset kaksi: ensimmäinen on kyllästyminen tuttuun paikallisruokaan ja perinteisiin resepteihin ja toinen on pyrkiminen terveellisempään ruokavalioon. Kun kaupassa seistään ruokahyllyjen edessä miettimässä, mitä laittaisi illalliseksi tällä kertaa, se on kivaa ensimmäiset viisi vuotta, mutta jatkossa oma kehittyväkin valikoima alkaa tuntua jo liian suppealta eikä mitään tee oikeasti mieli. Silloin aletaan miettiä ruokaa enemmän vain energian lähteenä kuin mukavana rituaalina, ja ruokailuhetkikään ei enää ole mikään yhteinen perhetilaisuus vaan nopea energiatarpeiden tyydytys. Toisesta syystä sen verran, että terveellistä ruokavaliota suosivien ihmisten ruokamonipuolisuus on paljon pienempi kuin tavallisilla syöjillä käytössä oleva tarjonta, ja siinä vaiheessa uskalletaan aloittaa maustetestit jo aikaisemmin saadakseen ravinnosta hyödyn lisäksi myös jotain mukavaa.

  Kaikkea Sekaisin Vai Harkitaan Käyttöä?

  Erilaisiin mausteisiin tutustuminen voi päättyä ensimmäiseen kokeiluun, jos niitä käytetään täysin järjettömästi. Voi yrittää lähteä kuvittelemaan, että tiedämme mausteista kaiken ja pilata koko ruoan, mutta yhtä hyvin voi lähestyä asiaa harkitsevasti ja tutustua siihen ensin ottamalla mallia muiden maiden keittiöiden resepteistä. Mausteiden määräkin pitää olla hallussa: hyvin usein tuntuu siltä, että nyt jotain maustetta on liian vähän ja teelusikallisen sijaan kattilaan laitetaan väkisin useampi ruokalusikallinen ja sitten ihmetellään, minkä takia ruoka ei maistu tai haukutaan maustetta. Yleensä erilaisista resepteistä löytyvät maustemäärät perustuvat aikaisempien vuosituhansien kokemuksiin, joten niihin on syytä luottaa.

  Kaikkea Sekaisin Vai Harkitaan Käyttöä?

  Ennen kuin lähdetään tutustumaan muiden keittiöiden mausteisiin, on hyvä ottaa haltuun oman ympäristön tarjoamat mausteet. Kuivattu tilli voi muuttaa keiton maun ja tuoksun kokonaan, kun sitä uskaltaa käyttää ja käyttää järkevästi; piparminttu sopii sitruunapippurin kanssa yllättävän hyvin, kun paistetaan broileria grillillä tai paistinpannulla, ja balsamiko toimii erinomaisena marinadina grillattaville kurpitsoille. Tuore korianteri saattaa tuntua ensimaistelussa inhottavalta ja saippuan makuiselta, mutta jos sitä ei laiteta uuniin lihakastikkeen seassa vaan käytetään pienin määrin keitossa tai salaatissa, sen maku ja tuoksu avautuvat täysin uudella tavalla. Itse nimittäin vihasin korianterin tuoksua ja etenkin makua siihen saakka, kunnes maistoin yhdessä georgialaisessa ravintolassa kyseisen maan perinteistä kharcho-keittoa tuoreen korianterin kanssa. Silloin ei ollut vaihtoehtoja, sillä korianteri oli jo lautasessa, ja se oli ajatuksen täysin kääntävä yhdistelmä. Siitä alkaen ajattelinkin, että mausteita täytyy käyttää järkevästi. Eksoottisemmilta tulevat maistumaan kiinalaiset ja japanilaiset ruokamausteet, ja niitä saa onneksi kaupoista erittäin helposti: kiinalainen ja japanilainen keittiö ovat pysyneet trendissä jo vuosikausiin eivätkä todennäköisesti aio enää poistua Pohjoismaiden eivätkä muun Euroopan ravintolalistoilta, joten tässä on oiva mahdollisuus siirtää ajatuksensa muualle jo pelkän ruokailun aikana. Uskaltaminen käyttää mausteita nostaa omat kokkailutaidot uusiin korkeuksiin, ja kokeilua on vaikea lopettaa, mikä puolestaan takaa oman ruokavalion monipuolisuuden. Toisaalta mausteiden kokoaikainen kokeilu ei aina takaa hyvää ruokaa, mutta kuka nyt jättäisi terveen riskin elämästään pois pelkästään sen takia, että pelkäisi epäonnistumista? Sitä minäkin.