• Miten voit syödä ympäristöystävällisemmin

  Olemme yhä tietoisempia ympäristöstämme ja siitä, miten valintamme vaikuttavat ilmastonmuutokseen ja ympäristöömme, varsinkin kun kyseessä on syöminen ja ruokavalio. Onko tämä kestävää ja ympäristöystävällistä? Tämä on yhä tärkeämpi kysymys. Maataloudessa kestävyyden käsitettä sovelletaan elintarvikkeiden ja muiden kasvi- tai eläintuotteiden tuotantoon käyttämällä maatalouden tekniikoita ja käytäntöjä, jotka auttavat säästämään luonnonvaroja ja joilla on vähäinen vaikutus ympäristöön. Kestävä maatalous antaa meille mahdollisuuden tuottaa terveellistä ruokaa vaarantamatta tulevien sukupolvien kykyä tehdä samoin. Kestävä syöminen tarkoittaa elintarvikkeiden valitsemista, jotka ovat terveellisiä niin kehollemme kuin ympäristöllekin. Tässä artikkelissa tahdolle antaa vinkkejä siitä, kuinka sinäkin voit tukea kestävää maataloutta ja syödä kestävämmin.

  Osta paikallista

  Ostosten tekeminen paikallisesti ja paikallisten tuotteiden valitseminen on terve ja hauska tapa tukea yhteisöäsi, sanoo Libby Mills, Academy of Nutrition and Dieteticsin tiedottaja. Se pitää eurot yhteisössä, jossa asut, ja tukee ruokaa tuottavia perheitä ja edistää monimuotoisuuden ympäristöä. Lisäksi ruokasi tuottaviin ihmisiin tutustuminen on kuin naapureihisi tutustuminen. Tämän suhteen kautta voimme oppia tarkalleen, kuinka syömämme ruoka on tuotettu”, Mills jatkaa.

  Kasvata jotain itse

  Hyvä tapa syödä kestävällä tavalla on kasvattaa jotain itse. Se voi olla vaikka vain muutamia yrttejä ruukussa, tomaatteja patiolla tai pieni kasvimaa pihallasi. Voit yllättyä kuinka paljon ruokaa voit kasvattaa vaikka omalla parvekkeellasi. Moni muu asia ei annan suurempaa arvostuksen tunnetta siitä, mitä ruoan luomiseen tarvitaan, kuin oman ruoan kasvattaminen. Ymmärrät ne monet tekijät, jotka vaikuttavat kasvien menestymiseen, kuinka paljon huomiota tarvitaan kasvattamaan ruokaa menestyksekkäästi ja kuinka epävarma tämä prosessi voi olla. Nämä kokemukset vaikuttavat todennäköisesti siihen, miten ostat, käytät ja hävität ruokaa.

  Käynnistä keskustelu ruoasta

  Keskustele maanviljelijöiden kanssa torilla, päivittäistavarakaupan henkilökunnan kanssa ja ravintolapalveluiden kanssa tai yhä useamman ystävän ja tuttavan kanssa, jotka kiinnittävät huomiota siihen, miten elintarvikkeet päätyvät lautasilleen. Voit löytää uusia vinkkejä, oppia uusia resursseja ja löytää lisää paikallisia, kestävän kehityksen mukaisia elintarvikkeiden tuottajia ja tarjoajia.

  Syö kausiluonteisesti

  Mustikat ei kasva Suomessa yleensä tammikuussa, mutta voit silti ostaa kaupasta “tuoreita” marjoja talvellakin. Tämä tarkoittaa, että ne tulevat todennäköisesti jostain todella kaukaa. Kun mahdollista, keskity elintarvikkeisiin, jotka ovat käytettävissä kyseisenä kautena siellä, missä asut. Näin tuet kestävyyttä mutta yleensä kausiluontoiset tuotteet ovat myös edullisempia silloin, kuin niiden kausi on päällä.

  Syö kausiluonteisesti

  Käytä hanaa

  Juomat ovat eräitä raskaimpia tuotteita kuljettaa ympäri maata ja maailmaa, ja paljon fossiilisia polttoaineita tarvitaan niiden kuljettamiseen. Pullotettujen juomien ostamisen sijaan käytä uudelleen täytettävää pulloa ja täytä se vedellä hanasta tai suodatinkannusta.

  Työstä ruokakauppalistasi uudelleen

  Mieti mitkä ruoka-aineet voisit saada irtotavarana, vähemmän prosessoituna ja pyri tekemään enemmän kasvipainotteisia aterioita. Näin tehden vähennät pakkausten ja jätteen määrää, tiettyjen elintarvikkeiden valmistukseen käytettyä energiaa ja vähennät keinotekoisia ainesosia, eli niitä, joita ei löydy luonnosta, ja kemikaaleja elintarvikejärjestelmässä.

  Äänestä lompakon ja haarukan kanssa

  Ei ole parempaa tapaa vaikuttaa ruokajärjestelmän suuntaan ja mitä ruokakauppiaat, ravintolat ja elintarvikealan yritykset tuottavat ja myyvät kuin vaikuttamalla heidän taloudelliseen tulokseen. Pyydä elintarvikealan toimittajia tukemaan paikallisia viljelijöitä, paikallisia tuottajia ja kestävää maataloutta. Näytä tuki ostopäätösten avulla. “Kestävä kehitys tarkoittaa parhaan mahdollisen valinnan tekemistä omalle terveydelle, yhteisön terveydelle, ympäristölle ja ruokaa tuottaville”, Mills sanoo. “Kestävät käytännöt rakentavat vahvoja yhteisöjä, erilaisia ekosysteemejä ja terveitä yksilöitä.”

  Äänestä lompakon ja haarukan kanssa

  Onko alueellasi Zero Waste kauppaa, joka tarjoaa kaikki tuotteensa ilman pakkauksia, jotka päätyvät jätteeksi? Tällaiset kaupat tarjoavat tuotteita, jotka normaaleissa kaupoissa on valmiiksi pakattu jonkin kokoiseen pakkaukseen, irtotavarana. Voit siis mennä näihin liikkeisiin tyhjien purkkien kanssa ja täyttää haluamasi määrän haluamillasi elintarvikkeilla, kuten pähkinöillä, jotka yleensä tulevat pienissä pusseissa, ja mikäli haluat enemmän kuin 100 grammaa kerralla, joudut ostamaan useamman paketin, josta kertyy iso kasa roskaa. Mikäli alueeltasi ei löydy tällaista liikettä, esitä paikalliselle ruokakauppiaallesi toive, että useampia tuotteita olisi saatavilla irtotavarana.