• Muotiruokailu brunssi

  Kuinka ihanaa on herätä myöhään viikonlopun aurinkoisena aamuna! Vai aamunako? Usein heräämme lauantaisin vasta siinä vaiheessa, kun arkipäivänä ollaan jo menossa syömään lounasta. Aamiainenkin on tällaisina päivinä kotona runsaampi kuin arkipäivän perinteinen aamupala.

  Muotiruokailu brunssi

  Brittiläiset opiskelijat, joiden perjantai-iltojen viettoon kuuluu yleensä runsas alkoholin käyttö, keksivät tällaiselle raskaalle aamiaiselle oman terminsä, joka on englantilaisten sanojen breakfast ja lunch yhdistelmä. Siitä lähtien lauantain tai sunnuntain ensimmäisestä raskaasta ateriasta tuli brunch-niminen tapahtuma. Nimenomaan tapahtuma, sillä tänä päivänä brunssia syödään niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin ja sen laittoon panostetaan välillä jopa enemmän kuin arkipäivän illallisen paistoon.

  Kun Tuntuu Pahalta

  Kuten aiemmin jo mainittiin, brunssi on aamiaisen ja lounaan yhdistelmä – niin sanallisesti kuin todellisuudessakin. Brunssin jälkeen on vaikea syödä vielä päivällistä, sillä sitä ei enää saada mahtumaan sisään, ja seuraava ateria on tällaisina päivinä vasta kello viisi, jos sitäkään voisi ateriaksi sanoa: kyse on perinteisestä englantilaisesta teehetkestä. Brunssi on erittäin hyvä tapa saada itsensä kuntoon, kun edellisenä päivänä on tanssittu paljon ja juotu liikaa. Lisäksi brunssissa ei ole koskaan tapana laskea kaloreita tai jaksaa olla huolestunut nautittavan ruoan terveellisyydestä: perinteisen irlantilaisen aamiaisen tapaan, brunssi pitää sisällään paljon paistettua ruokaa, minkä lisäksi brunssiin kuuluu vielä suuri määrä ja valikoima makeita ja rasvaisia jälkiruokia. Vaikka brunsseja ei jaksaisi syödä joka päivä, niistä voi hyvin tehdä lauantaiaamujen tavan, sillä brunssia ei ole mikään pakko tehdä kotona vaan sen saa tilattua tänä päivänä melkein mistä tahansa eurooppalaisesta ravintolasta, johon sopii tulla isommallakin kaveriporukalla muistelemaan edellisen illan detaljeja ja palauttamaan mieleen yön tapahtumien järjestys.

  Kun Tuntuu Pahalta

  Ei Varsinaista Reseptiä

  Perinteiseen irlantilaiseen aamiaiseen verrattuna brunssi on helpompi vaihtoehto. Maailmassa on olemassa selkeä käsitys oikeasta irlantilaisesta aamupalasta ja siitä, mitä siihen pitää kuulua, mutta ei ole olemassa yhtään reseptiä oikeasta tai perinteisestä brunssista. Kaikki lähtee siitä, mitä jääkaapista löytyy, sillä lauantaiaamun herätyksen jälkeen opiskelija oli yleensä jaksanut vain laiskasti kävellä jääkaapille saakka ja keksiä mitä laittaa aamupalaksi sen sisällön mukaan. Tänä päivänä on kuitenkin muodostunut jonkinlainen käsitys siitä, mitä brunssiin pitäisi kuulua ollakseen piristävä ateria vaikeampaankin krapulaan ja sopiva kalorimäärältään korvaamaan sekä aamupalan että lounaan. Ruskeaksi paistettu pekoni on brunssin ensimmäinen ehto, sillä siitä saa reilusti rasvaa, jota vaikeana aamuna tekee mieli kovemmin kuin yleensä. Toisena ovat mustiksi paistetut englantilaiset makkarat, joita saa melkein joka kaupasta tosin erilaisilla nimikkeillä, mutta rehellisesti sanottuna Suomesta ostetut makkarat ovat aina parempia, sillä englantilaisiin makkaroihin kuuluu yllättäen melkein vain rasvaa ja soijaa. Kolmas brunssiin kuuluva ruoka-aine onkin edellisiä terveellisempi, mutta sekin paistetaan paistinpannulla öljyssä: tomaatti. Kaksi isoa tomaattia leikataan puolikkaiksi ja paistinpannulla ne tulevat pehmeiksi ja rasvaisiksi, juuri sopiviksi huonompaankin oloon. Pekonin, makkaroiden ja tomaattien lisäksi paistetaan kaksi kananmunaa ja syödään valkoisia papuja tomaattikastikkeessa, minkä lisäksi on hyvä, jos jääkaapista löytyy pari herkkusientäkin paistettavaksi. Siinäkö se? Ei lähelläkään!

  Alkuperäiseen brunssiin kuuluu paahdettu vaalea leipä, jonka päälle levitetään runsas määrä voita, ja kun brunssin pääruoka on syöty, voidaan siirtyä jälkiruokaan. Siihen kuuluu paistettuja lettuja tai vohveleita, jotka nautitaan teen kanssa ja joiden päälle levitetään pöydästä löytyvää voita, sokeria, vaniljakastiketta ja sitä oikeaa englantilaisten suosimaa mansikkahilloa. Tällaisen aterian jälkeen ei tee todellakaan mieli syödä päivällistä, mihin brunssin nimi viittaakin: se on oikea, kunnon yhdistelmä viikonlopun aamupalasta ja lounaasta.