• Näyttäviä herkkuja

  Kun kaikesta ruoastamme on tullut jo oikea kultti ja ruokaan panostetaan enemmän sen estetiikan eikä energian kannalta, hyvältä näyttävä ateria tuntuu aina herkullisemmalta kuin tavalliseen lautaseen kaadettu keitto. Ruoan valmistuttua uunissa tai kattilassa kuluu vielä aikaa ennen kuin päästään syömään, sillä se pitää saada nätisti pöytään ja lautasiin pyrkimällä lisäämään ruoan alkuperäistä herkullisuutta sen näyttävyydellä. Tätä näkee usein etenkin ravintoloissa, joissa pienikin suurta rahaa maksava ruoka-annos on kokonainen taideteos. Ruoan esteettisyyttä voi kehittää kotonakin.

  Näyttäviä herkkuja

  Kauniit Salaatit Ja Keitot

  Niin salaateissa kuin keitoissakin on suurta merkitystä sillä, miten osa-aineet on pilkottu. Ravintoloiden kauniimmat salaatit jäävät yleensä edes sekoittamatta ja lautasella tulee pöytään kauniista paloista muodostuva kokonaisuus, jota ei viitsi edes sekoittaa kunnolla pöytäliinaa likaamatta. Lopputuloksena on erikseen nautitut salaatin osa-aineet eikä minkäänlaista salaatin tuntua, koska palat ovat usein isoja ja samaan haarukkaan mahtuu maksimissaan kaksi erilaista vihannesta. Kotisalaatista pystyy kuitenkin tekemään kauniin, kun jaksaa panostaa pilkkomiseen: pieniksi kuutioiksi leikatut vihannekset, keitetty liha ja hyvä sekoittaminen kastikkeen kanssa luovat hienon ja vihdoin viimein syötävän kokonaisuuden, kun haarukkaan mahtuu kaikkea ja yhdistelmä maistuu. Näyttäväksi salaatin saa myös isompina paloina, mutta silloin kannattaakin jo miettiä, olisiko ruokalusikka sopivampi vaihtoehto kirsikkatomaatti-, oliivi- ja avokadosekoitukselle. Keitoissakin toimii samat säännöt. Ruokaan tulevat ainekset leikataan samanmuotoisiksi ja muistetaan se, että ruokalusikkaan mahtuu vain rajallinen määrä keittoa, ja senttiä isommat palat kannattaa mieluiten jättää pois mahdollisuuksien mukaan. Niin keitot kuin salaatitkin pystyy vielä korjaamaan kattauksessa, kun osataan lisätä vihreää sipulia, käyttää oikeita kastikkeita ja laittaa pöytään näyttäviä astioita – ja miksei kukkiakin tai erikoisempia ruokailuvälineitä. Mitä, kun kyseessä on kaveripiirille tarkoitettu juhlapöytä eikä vihanneksia ja hedelmiä uskalla salaateiksi laittaa?

  Vaihtoehtoja On Useampi

  Ruokaa ei tarvitse edes valmistaa, kunhan osataan kattaa kauniisti. Kaupasta saa tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, suolattua ja savustettua kalaa sekä grillattua lihaa ja kaikenlaisia makkaroita ja juustoja. Siinähän ne ihmisen tarpeet ovatkin: kenelle tekee mieli lihaa saa lihaa, kalasyöjille löytyy jotain hyvää ja kasvissyöjät viihtyvät hedelmälautasen vieressä. Onnistuu erilaiset sekoituksetkin ilman mitään varsinaista salaattitoimintaa ja keittiössä vietettyjä tuntikausia. Niin hammas- kuin cocktail-tikkujen käyttö on minun mielestäni täysin aliarvostettua. Näillä pienillä arkiesineillä saa aikaan mahtavia kokoelmia, joita on jopa sääli syödä pois: jokainen on taidetta. Kun osaa yhdistää sekä ruokien maut että värit oikealla tavalla, käyttää hieman mielikuvitusta ja apuvälineitä, mikään parhaan ravintolan paras pääruoka ei pysty enää kilpailemaan kotona luodun kauneuden ja herkullisuuden kanssa. Tikuilla voi tehdä helposti syötäviä pikkuvoileipiä käyttämällä ensin voileipäkakun periaatetta, laittamalla siihen tikkuja ja leikkaamalla se yhden tikun paloihin. Ne erotetaan toisistaan ja laitetaan kauniisti lautaselle, eikä kenenkään vieraista tarvitse enää kulkea lautanen ja haarukka kädessä vaan syöminen onnistuu helposti ja nätisti.

  Vaihtoehtoja On Useampi

  Kaunis viipalointikin kannattaa opetella, jos vierasiltoja tapahtuu useammin ja ruokailu on niiden perinteinen osa. Erilaisilla joka keittiöstä löytyvillä työkaluilla pystyy saamaan aikaan kauniita ruokakokoelmia ja kokonaisia taideteoksiakin, kunhan mielikuvitus riittää. Naamakokkailua ja erilaisten kuvien tekemistä paistinpannulla on varmasti kokeillut joka emäntä aamupuuroa tai omeletteja laittaessaan, mutta hyvä mielikuvitus ja google antavat parempiakin ideoita: ruoasta saa tehtyä mitä tahansa muotoja, ja näitä taideteoksia voi tehdä jopa kolmiulotteisina ja tämän lisäksi vielä helposti syötävinä. Ensimmäinen lajin kokeilu vie mukanaan niin äkkiä, että kaunis ruoka tuleekin kodin perinteeksi eikä juhlaillallisen koristeeksi – ja siitä se oikea kauneuden tavoille oppiminen alkaa.