• Oikein säilytetty, kunnolla nautittu

  Vanha vitsi sanoo, että suurin osa arkimyrkytyksistä alkaa sanoista ”mitä sille jääkaapissa voi tapahtua?” Eikä se todellisuudessa mikään vitsi ole, sillä välillä uskallamme syödä huonosti tai väärin säilytettyjä ruokia ja ihmettelemme vielä sen jälkeen, minkä takia on nyt niin vaikeaa päästä vessasta pois. Oikein säilytettyinä kuitenkin kaikki ruoka on sekä herkullista että terveellistä, ja vanha perinne laittaa koko kaupasta tuotu ruokakassi jääkaappiin ei olekaan paras ratkaisu kaiken säilyttämiselle.

  Oikein säilytetty, kunnolla nautittu

  Vihanneksia Ja Juureksia Ympäri Vuoden

  Kun jotain ostetaan pidemmällä tähtäimellä eikä käydä kaupassa joka päivä hakemassa tuoretta ruokaa, säilytys täytyy miettiä tarkkaan. Jääkaappi ei siis ole paras paikka joka ruoalle, ja sen tilavuuskin jossain vaiheessa alkaa tuntua liian pieneltä. Yleensä keittiöistämme löytyy kuitenkin säilytystilaa muualtakin, ja joillekin vihanneksille tai juureksille muut paikat kuin jääkaappi ovat parempi vaihtoehto kuin kylmässä säilyminen. Perunoita menee usein johonkin keittiökaappiin, sillä se vie jääkaapista liian paljon tilaa ja sen lisäksi niin kylmässä lämpötilassa perunatärkkelys muuttuu sokeriksi, mikä huonontaa perunoiden makua. Huoneen lämpöisessä kaapissa perunat pilaantuvat aika nopeasti ja tulevat pehmeiksi tai alkavat kasvaa. Paras ratkaisu on joko säilyttäminen talon kellarissa sijaitsevassa kylmävarastossa eli pimeässä ja viileässä, jolloin perunat pysyvät tuoreina ja voivat säilyä kuukausia. Sama käytäntö koskee myös porkkanoita, tosin niille käy jääkaappisäilytyskin, jos siihen jaksaa panostaa: ennen jääkaappiin laittamista porkkanat täytyy pestä ja antaa kuivua, minkä jälkeen laittaa jääkaappiin kunnes ne saavuttavat ympäröivän ilman lämpötilan ja vasta sen jälkeen pakata tiiviiseen muovipussiin, jossa ne voivat säilyä jääkaapissakin pidemmän ajan. Jos muovipussiin pakataan huoneen lämpöiset porkkanat ja laitetaan ne jääkaappiin, pussiin alkaa muodostua kondenssia ja se saa aikaan porkkanoiden erittäin nopean pilaantumisen.

  Vihanneksia Ja Juureksia Ympäri Vuoden

  Kaali on taas täysin oma hommansa. Kaalia kun ei pysty ostamaan kerää pienemmän määrän, joudutaan joko käyttämään koko kerä kokonaan tai toinen kerän puolikas menee pilalle ja sen jälkeen jäteastiaan. Parhaiten keräkaali viihtyy lämpötilassa nollasta viiteen celsiusastetta eli jääkaapin pitäisi sopia hyvin, tosin kylmäkomero toimii sitäkin paremmin. Ennen keräkaalin säilöön laittamista se täytyy pestä hyvin, poistaa rikkonaiset lehdet ja antaa kuivua hyvin eli jättää vaikka pyyhkeelle keittiön pöytään muutamaksi tunniksi. Pesuvedestä kuivunut kaali kääritään tuorekelmuun useampaan kerrokseen ja vasta silloin sijoitetaan jääkaappilaatikkoon. Salaattiemme suosituimpia osa-aineita ovat tomaatit ja kurkut. Tomaatit laitetaan usein jääkaappien muiden ruokien sekaan, mikä on sinällään ihan oikein, sillä kypsille tomaateille suositeltava lämpötila onkin neljästä kuuteen celsiusastetta; toisaalta tomaattien pitää säilyä erikseen muista kasviksista ja ruokista, joten ennen niiden jääkaappiin laittamista täytyy huolehtia pussin tiiviydestä tai pakata tomaatit useampaankin muovipussiin. Noin viikon ajan tomaatit voivat säilyä myös huoneen lämmössä sillä ehdolla, että paikka on tarpeeksi pimeä ja hyvin tuulettuva. Kurkkuja koskee täysin vastakkainen sääntö. Noin 95 prosenttia kurkkujen painosta on vettä, ja jos niiltä suljetaan ilman pääsy kokonaan, ne eivät saa siitä kosteutta ja menevät pilalle erittäin nopeasti. Tuoreet kurkut säilyvätkin parhaiten jääkaapin hyllyssä ilman mitään pakkauksia. Kurkkujen vihreä kaveri eli tilli sopii pakastaa, kuivattaa tai säilyttää vedellä täytetyssä lasipurkissa, jos se menee käyttöön yhden viikon aikana. Nämä yksinkertaiset juuresten ja vihannesten säilyttämiseen liittyvät asiat ovat pieni, mutta toimiva tapa saada niistä kaikki vitamiinit irti ja käyttää ne mahdollisimman herkullisina. Kun ajatellaan terveellistä ruokavaliota ei riitä se, että ahmitaan suuri määrä kasviksia kerralla ja sillä siisti, vaan niiden pitää olla hyvässä kunnossa ja oikein säilytettyjä.