• Perinteistä irlantia

  Välimeri- tai kontinenttiaamiainen on suosittu koko maailmassa. Joka paikassa, joka maassa ja joka hotellissa aamiaisvaihtoehdoista löytyy jogurttia, mysliä tai puuroa, appelsiinimehua ja pientä leipää. Välillä siihen kuuluu myös kevyttä meriruokaa tai paistettuja lettuja ja kananmunia. Viileä ja sateinen brittisaaristo on kuitenkin eri mieltä siitä, mitä on aamiainen ja mitä siihen pitäisi kuulua.

  Perinteistä irlantia

  Upea Löytö

  Ensimmäisen kerran maistoin irlantilaista aamiaista Walesissa. Heräsin isossa teltassa, jossa oli myös lämmin takka, pakkasin kamani moottoripyörän laukkuihin ja jatkoin matkaani kohti saaren eteläosaa, kunnes saavuin Caerphilly-nimiseen pikkukaupunkiin katsomaan siellä sijaitsevaa linnaa ja tajusin tuntevani nälkää. Sopiva aamiaisravintola löytyi melkein heti ja terassilta oli näky linnaan. Mitä odotetaan yleensä ravintolan aamiaistarjonnalta Euroopassa? Ei ainakaan jotain isompaan nälkään riittävää, ja kellohan oli silloin jo neljätoista eli perinteinen jogurtti ei kelvannut millään. Katselin kuitenkin ruokalistaan ja sen aamiaistarjontaan ja uskalsin tilata perinteisen irlantilaisen aamiaisen.

  En mennyt kuin varttitunti ja pöytääni tuotiin iso lautanen täynnä kaikkia epäterveellisiä herkkuja ja lasillinen paikallista kaljaa. Pakko sanoa, että tämä aamiainen pysyy mielessäni elämäni parhaana aamiaisena vielä tänäkin päivänä, vaikka siitä hetkestä kului jo kaksi vuotta täynnä erilaisia hienoja ja vaatimattomia aamiaisia eri maissa ja tilanteissa. Irlantilaiseen aamiaiseen siis rakastuin ja maistoin sitä vielä sen jälkeen itse Irlannissa, Pohjois-Irlannissa, Skotlannissa, Englannissa ja kotiin palattuani myös Euroopassa, missä se tosin valmistetaan omalla käsityksellä irlantilaisesta ruokakulttuurista.

  Raskas Aamuateria

  Irlantilaisen aamiaisen historia ulottuu monta vuosi sataa taakse päin. Yhden version mukaan tyypillinen jenkkiruokakin, johon kuuluu paistettua pekonia ja kananmunaa, on Irlannista peräisin ja syntyi siellä ihan vahingossa, kun erään talonpojan vaimo pudotti vahingossa kananmunan pekonia täydelle paistinpannulle. Saatu ruoka oli talonpojan mielestä herkullista ja levisi hänen kautta muihin perheisiin ja kyliin. Paistettu pekoni ja kananmuna kuuluu perinteiseen irlantilaiseen aamiaiseen nykyisinkin, tosin pekoni poikkeaa jenkkiläisestä: se leikataan paljon paksummiksi viipaleiksi kuin Yhdysvalloissa on tapana eikä paisteta ruskeaksi vaan valmistetaan pienellä lämmöllä pehmeäksi ja kullan väriseksi.

  Raskas Aamuateria

  Ajan myötä kananmunaan ja pekoniin tuli lisää aineksia. Irlantilaiset talonpojat tekivät töitä varhaisesta aamusta, ja aamiaiseen kokoonnuttiin yleensä vasta yhdentoista maissa, kun nälkä oli jo aikamoinen ja energiaa piti saada paljon. Juuri tämän takia irlantilainen aamiainen on niin raskas ateria eikä sitä voi missään nimessä suositella toimistotyöntekijälle joka aamun ruoaksi, mutta lauantain krapulaan se auttaa sataprosenttisesti. Irlantilaisetkaan eivät syö tällaista aamiaista joka päivä, jos kyse ei ole tehdastyöläisistä, rakennustyömailla tai pelloissa fyysistä työtä tekevistä aikuisista miehistä. Mitä siihen ateriaan siis kuuluu? Kaikkea paistettua. Pekoni ja kananmuna on jo mainittu, ja niiden lisäksi aamiaiseen paistetaan itse tehtyjä makkaroita: niitä ovat pienet sikamakkarat, yleensä kaksi tai kolme, sekä pari palaa veri- tai sisäelinmakkaraa. Verimakkaraa sanotaan mustaksi vanukkaaksi ja sisäelinmakkaraa valkoiseksi. Aamiaiseen paistetaan myös perunalettuja tai mitä tahansa muita eilisestä illallisesta jääneitä perunoita, eli niitä ei koskaan keitetty eikä paistettu erikseen aamiaista varten sen alkuperäisessä muodossaan. Muita irlantilaisen aamiaisen ruoka-aineksia ovat pavut, usein tomaattikastikkeen kanssa; portobellosienten paistetut hatut ja pari paistettua tomaatin palaa. Pavut voi jättää myös lämmittämättä, jos siltä tuntuu, mutta perinteiseen aamiaiseen ne kuuluvat lämpiminä. Aamiainen tarjotaan isolla lautasella kullan väriseksi paistetun paahtoleivän, voin ja kotihillon kanssa, ja aamiaisjuomana on nykyajan vaihtoehdossa kahvi – tosin jos haluaa sen heti, siitä täytyy Irlannissa mainita, sillä muuten se tulee vasta lautasen tyhjennyttyä. Tässäpä oli pieni opas perinteiseen irlantilaiseen aamupalaan.