• Proteiinia meren antimista

  Vaate-, sisustus- ja tekniikkamuodin rinnalla on olemassa erillisenä muotinaan myös ruokamuoti. Sen ahkerimmat seuraajat ovat kiinnostuneita niin erilaisista ruokakulttuureista kuin myös uusista trendeistä, joita silloin tällöin ilmestyy meilläkin: välillä kaupan tiskillä saatetaan nähdä erittäin outoja kasviksia tai kaloja, joista myöhemmin tulee oikea muotiruoka.

  Proteiinia meren antimista

  Kalalla Selviää

  Kalastus on ollut ihmisten ruoansaantikeino jo vuosituhansia. Oikeista kalastustavoista on olemassa legendoja ja kalastukseen liittyy suuri määrä uskomuksia vanhan ajan kulttuureista, mikä ei ole sinällään mikään ihme: joissakin paikoissa kalastus ja metsän antimien poiminta olivat kaksi ainoaa ravinnon lähdettä, ja kalastusta sekä kalastajia arvostettiin ravinnon tuojina. Joka ikinen kala pitää sisällään reilusti proteiinia eikä yhtään hiilihydraattia, tosin rasvan määrä vaihtelee lajeittain aika paljon – Norjan merilohesta löytyy rasvaa yli 20 prosenttia sen painosta, mutta sekin rasva on terveellistä eli tyydyttymätöntä. Proteiinia tarvitaan lihaksille ja hiilihydraatteja jaksamiseen, joten vanhoina aikoina voitiin hyvin selvitä juuri kalastuksella ja kasviksien poiminnalla.

  Pitkään Kestänyt Ruokatrendi

  Kala on pysynyt selvänä ruokatrendinä jo vuosikausia eikä ilmeisesti aio menettää sijaansa ruokamaailmassa. Suomessa, tuhansien järvien maassa, kalastusta harrastettiin aina ja puhtaista vesistöistä saatiin paljon oppia erilaisista kalalajeista, tosin meidän luonnossa ei myrkyllisiä kaloja esiinny. Miten kalaa ja muita vesistöjen antimia hyödynnetään muissa kulttuureissa? Kuvittelin joskus aikaisemmin, että jokaisessa maassa, jossa on edes muutama kilometri rantaviivaa, kalastus olisi erittäin suosittua. Espanjassa kauppatoreilta saa erivärisiä, erikokoisia ja erimuotoisia kaloja joka makuun, ja siellä kalastus onkin paikallisen väestön tärkeä talouden tekijä. Suomen hintatasoon nähtynä Espanjan kalamarkkinoiden hintataso jää naurettavan alhaiseksi, ja kalalla sekä hedelmillä ja paikallisviinillä voi pärjätä kuukausia, jos ei ole tottumusta syödä jotain hienompaa. Toisaalta Espanjan kalamarkkinoilta löytyy myös hienompia kaloja ja muita meren asukkaita, joita paikallisrannikoiden vesistä löytyy lukematon määrä. Kaikkia kannattaa kokeilla ja jos ei uskalla laittaa niitä itse, markkinapaikoilla olevat pikkuravintolat tulevat mielellään avuksi. Espanjassa kalastus on muotia ja sillä eletään. Yllätyksenä tuli Dominikaaninen tasavalta, jolla on olemassa vain yksi maaraja Haitin kanssa ja loput on rantaviivaa. Voisi kuvitella, että siellä kalastus olisi erittäin suosittua ja koko väestö eläisi kalastuksella, varsinkin kun maa on niin köyhä, mutta asia ei mennytkään näin. Viereinen Ranskalle kuuluva Martinique-niminen saari tarjoaa erittäin laajan ja monipuolisen kalavalikoiman, kun taas Dominikaanisen tasavallan asukkaat suorastaan pelkäävät merta eivätkä harrasta kalastusta eikä vesiurheilua. Olisiko aika tuoda sinne oma vene, kalastaa siltä erilaisia meren antimia ja laittaa omat bisnekset pystyyn?

  Pitkään Kestänyt Ruokatrendi

  Meripaikkojen Ravintoloita

  Melkein jokaisesta rannikolla sijaitsevasta ravintolasta saa sellaisen annoksen, johon tulee kuulumaan erilaisia meren antimia pienin määrin. Oma valintani onkin nykyään sellainen, että jokaisessa maassa aloitan kalakeittiötutustumisen juuri tällaisesta annoksesta: siitä pystyy jo hyvin pitkälle tietämään, mitä maassa on tarjolla ja mitä tekisi mieli syödä reissun aikana. Meriruoka on muotia aina siellä, missä sitä on tarjolla, ja trendit muuttuvat aina sen mukaan, kun löydetään uusia kalalajeja ja muita syötäviä meren asukkaita. Tästä syystä myös lentokoneista löytyvät eri paikkojen mainoslehdet kannattaa selailla tarkemmin ainakin ravintoloiden ja kalastuspaikkojen osalta: parhaat löytyvät aina sieltä, missä juopunut kalamies ottaa pienellä rahalla matkustajia vanhaan veneeseensä ja opettaa paikallisen kalastuksen erilaiset temput. Juuri tällaisista kokemuksista syntyy oikea käsitys kalaruokamuodista, kalastuksen mahdollisuuksista, syötävistä paikallisten vesistöjen asukkaista ja niiden paistosta tai keittämisestä. Tekisikö mieli maistaa argentiinalaista kalakeittiötä? Ei muuta kuin maan eteläosaan ja kalamiehiä etsimään. Sieltä se muoti muutaman vuoden kuluttua ylettyy Eurooppaankin.