• Puolalainen keittiö

  Puolalainen keittiö on sekoitus puolalaista, keskieurooppalaista ja slaavilaista ruokakulttuuria. Puola on maana suuri ja sen oman maan sisäisesti ruokatavat hieman vaihtelevat ja eroavat toisistaan. Toki koko maassa syödään myös paljon samoja ruokia, jotka muodostavat ne vahvat puolalaiset perinteet. Tänä päivänä Puolasta löytyy myös paljon kansainvälisiä ravintoloita, joissa pääsee sekoittamaan puolalaisia ruokia ja kansainvälisiä herkkuja.

  Puolalainen keittiö
  Puolalainen keittiö

  Puolalaisen keittiön peruselementit ovat yleensä leipä ja makkara, näin ainakin puolalaiset itse kuvailevat asiaa. Nämä lienevät ne peruselementit, jotka ovat aina pöydässä mukana syötäessä sitten mitä tahansa lämmintä ruokaa. Paneudutaan seuraavaksi hieman tarkemmin puolalaisten suosimiin ruoka-aineisiin. Puolalaiset rakastavat hapankaalia, punajuurta, sieniä, kermaviiliä ja erilaisia makkaroita. Näistä ruoka-aineista valmistetaan myös monet niin kutsutus perinneateriat Puolassa. Puolalaiseen keittiöön kuuluvat vakituisesti muutamat mausteet, näitä tiettyjä mausteita käytetään päivittäin erilaisilla sekoituksilla. Näitä herkullisia mausteita ovat meirami, tilli, persilja, mustapippuri ja kuminansiemenet. Näillä mausteilla saadaan puolalainen ruoka maistumaan herkulliselta niin puolalaisten kuin muunkin maalaisten suussa.

  Puolalainen keittiö on täyttävä. Puolassa ei pihistellä esimerkiksi kerman käytössä, vaan kerman maku saa todella maistua. Ravintolassa harvemmin on tarjolla mitään todella kevyttä kermaa, vaan ennemminkin kunnon täyskermaa. Puolassa syöminen on tärkeä osa sen maan kulttuuria, eikä siinä sovi pihistellä tai käyttää kevyttuotteita. Pari lisäkiloa saattaa ehtiä kertyä, jos Puolassa oleskelee pidempään eikä sen saa antaa häiritä menoa. Makunautinto menee listalla ensimmäisenä!

  Puolalaiset alkuruoat, pääruoat ja jälkiruoat

  Puolalaisessa ravintolassa voi tilata ihan kuin missä tahansa maassa, useamman ruokalajin lounaan tai päivällisen. Keitto kuuluu ehdottomasti puolalaisten ruokapöytään, sitä on tarjolla melkein päivittäin, joskus jopa joka aterialla. Tunnetuimmat keitot lienee sienikeitto kermalla höystettynä, hapanjuurikeitto, kanainen lihaliemi tai tomaattikeitto. Keittoja tarjoillaan joko alkuruokana tai ihan pääruokana, aterian mukaan. Jos Puolassa haluaa tilata kylmän alkupalan, on se yleensä ruokalistalle joko kala- tai lihahyytelöä tai sitten jonkin sorttinen kylmä pasteija. Sillejä tai ankeriasta on myös usein listalla kylmänä alkupalana. Lämmin alkupala on myös mahdollinen. Lämpimänä alkupalana tarjoillaan usein kananmaksaa omenalla ja sipulilla maustettuna. Vaihtoisesti tarjolla saattaa olla kotitekoista pastaa. Alkuruokia on tarjolla siis useampia, makuhermoja vaan kutkuttelemaan ja valitsemaan listalta.

  Puolalaiset alkuruoat, pääruoat ja jälkiruoat
  Puolalaiset alkuruoat, pääruoat ja jälkiruoat

  Pääruokana Puolassa tarjotaan yleensä todella täyteläinen ateria. Ruokaan kuuluu usein lihaa, esimerkiksi kotletit ovat hyvin rakastettuja. Bigos-niminen lihapata on todella tunnettu puolalainen lihapata, sitä syödään Puolassa niin juhlissa kuin arkiruokanakin. Puola sijaitsee meren äärellä, joten on normaalia, että maassa syödään myös paljon kalaruokia. Kalaruoista tyypillisimpiä ovat turska, kuha, lohi ja taimen. Näiden pääruokien lisukkeena on usein tarjolla valinnaisesti joko tattaria, perunaa, riisiä tai hapankaalia. Ja kuten jo aiemmin totesimme, osana pääruokaa tarjotaan myös leipää ja makkaraa. Pääruoka on siis todella täyttävä, nälkä ei sen jälkeen pääse ihan helposti yllättämään.

  Jälkiruoka kuuluu Puolassa tärkeänä osana ateriaan. Jälkiruoka voi olla valinnaisesti joko kevyt tai todella täyteläinen. Kevyenä vaihtoehtona tarjolla on yleensä hedelmäsalaatti tai pieni annos maukasta jäätelöä. Jos haluaa sen täyteläisemmän version, niin tarjolla on silloin yleensä erilaisia monikerroksisia täytekakkuja. Kakuissa ei ole kaloreja säästelty, vaan maku saa tuntua todella täyteläiseltä. Täytekakuissa on kerrosten välissä usein erilaisia hyytelöitä tai vanukkaita. Jälkiruoan lisäksi Puolassa tarjotaan yleensä joko haudutettua teetä tai turkkilaistyyppistä kahvia, ruokailijan valinnan mukaan.

  Yhteenveto

  Puolalainen keittiö on todella monipuolinen keittiö. Se ei jätä ketään nälkäiseksi, pikemminkin seuraavan aterian syömistä kannattaa hieman odotella ja antaa ruoan laskeutua kunnolla. Maan ruokakulttuuriin kannattaa ehdottomasti tutustua, koska sieltä saa todella erilaisia makuelämyksiä suomalaiseen keittiöön verrattuna. Ja, kuka haluaisi niitä monikerroskakkuja jättää vitriiniin, syötäväksihän ne on tarkoitettu!