• Raakaa hommaa

  Ruokavalikoimamme on uskomattoman monipuolista, kun sitä verrataan ensimmäisten planeetalla eläneiden ihmisten energiatarpeen tyydyttämistapoihin. Meillä nykyajan ihmisillä ruoka on kehittynyt jo kokonaiseksi kultiksi ja se on osa jokaista kulttuuria, ja moneen tapahtumaankin ruoka kuuluu erillisenä osiona. Ravintolakäynnit liittyvät juhliin ja hienompiin tapahtumiin ja kotonakin jaksamme panostaa ruoanlaittoon niin, että pääsisimme saamaan aterioistamme oikeaa nautintoa. Energian tarpeen tyydyttäminen on jäänyt taustalle eikä ole enää ruoan varsinainen tehtävä verrattuna syömiseen liittyvään estetiikkaan.

  Raakaa hommaa

  Raakaravinto: Mennyttä Aikaa

  Esihistoriallisina aikoina ihmisten ruoka oli erittäin yksinkertaista. Joissakin kulttuureissa syömiseen kuului tiettyjä rituaaleja, joita voisi rinnastaa nykypäivänäkin etenkin Yhdysvalloissa suosittuun rukoushetkeen, kun pöydän ympärillä istuvat perheenjäsenet tai ystävät ottavat toisensa kädestä kiinni, sulkevat silmänsä ja kiittävät jokainen omaa jumalaansa pöydässä olevista antimista. Muinaisihmisten ruoan oli kuitenkin tarkoitus antaa ihmisille energiaa ja valikoima oli hyvin niukkaa varsinkin ennen kuin ensimmäinen tuli saatiin tehtyä: luonnosta poimittiin hedelmiä ja lihaa syötiin raakana, jos metsästys oli päättynyt onnistuneesti.

  Luonnollisin Tapa Syödä

  Tänä päivänä, kun ruoan terveellisyydestä ja sen merkityksestä on olemassa jo satoja erilaisia teorioita, jotkut harrastavat raakasyöntiä eli noudattavat sellaista ruokavaliota, josta suljetaan pois kaikki ruoan terminen käsittely. Tämä tarkoittaa sitä, että uunissa tai paistinpannulla valmistettu ruoka tai kattilassa keitetty keitto eivät enää kelpaakaan ja ruoasta nautitaan sen luonnollisessa tilassa eli raakana. Suomessa käytetään termiä elävä ruoka, mikä antaakin hyvän käsityksen siitä, mitä tällaisella ruokavaliolla halutaan saavuttaa ja mihin se perustuu: elävästä ravinnosta saadaan kaikki siellä olevat vitamiinit ja ravitsemusaineet käyttöön, ja elävän ravinnon periaatteet eivät koske ainoastaan syötävää ruokaa vaan liittyvät myös elämäntapoihin: niin kuin planeettamme ensimmäiset ihmisetkin, raakasyöjät eivät tupakoi, eivät käytä alkoholia eikä tietenkään huumaavia aineita. Jos elävän ravinnon kannattajia ja heidän ruokavaliota katsotaan vain dieettien näkökulmasta, on ilmiselvää, että tällainen ruokavalio on joko liian vähäkalorista tai liian vaikeaa noudattaa. Siitä syystä elävää ravintoa kannattaakin katsoa tekemällä askel taakse päin eli yleisemmin, sillä raakasyönti on kokonainen elämäntapa eikä pelkästään ruokavalio. Raakasyöjät kannattavat kaikkia elämän positiivisiin puoliin liittyviä asioita ja pyrkivät olemaan itsekin aina positiivisia, mikä on paljon vaikeampaa tällaisella ruokavaliolla; lisäksi he huolehtivat omasta terveydestään ja sellaiset ”alhaiset” nautinnot kuten alkoholi eivät kuulu heidän elämäänsä lainkaan.

  Luonnollisin Tapa Syödä

  Raakasyöntiä voi harrastaa useammalla eri tavalla. Tavallinen vain elävää ruokaa sisältävä ruokavalio sallii kaikki tuotteet mukaan lukien liha, kala, kananmunat ja maito ainoalla ehdolla, että niitä ei käsitellä nollaa pienemmissä tai neljääkymmentä celsiusastetta isommissa lämpötiloissa eli tällaiseen ruokavalioon voi kuulua esimerkiksi kuivattua kalaa tai lihaa. Toinen vaihtoehto on jo hieman rohkeampien ihmisten valinta, sillä siihen ei saa kuulua lihaa eikä kalaa eli se tavallaan yhdistää kasvis- ja raakasyönnin samaan aikaan sallimalla kuitenkin maito ja kananmunat. Vegaaniraakasyöntiä sanottakoon tiukimmaksi elävän ravinnon muodoksi: vegaaneilta on suljettu pois kaikki eläinmaailmasta tulevat tuotteet eli käyttöön jäävät vai kasvimaailman antimet, joita ei saa lämpökäsitellä. Yhdysvalloissa elävän ruoan syöminen on muodostunut jo trendiksi. Siitä on olemassa myös kirja, jota myytiin kovalla menestyksellä ja jossa analysoidaan raakasyönnin hyötyjä. Elävää ruokaa sisältävää ruokavaliota käytetään välillä myös tavallisena eli väliaikaisena laihdutusdieettinä, jonka aikana painoa lähtee mukavan nopeasti ja tehokkaasti, minkä ajatellaan johtuvan kahdesta tekijästä: pelkän elävän ravinnon nauttiminen rajoittaa ihmisen saaman kalorimäärän hyvin niukaksi, sillä hänen on vaikea syödä liian paljon tällaista ruokaa, ja toiseksi tekijäksi sanotaan toksiinien poistuminen elimistöstä. Suomessa on tehty ainakin yksi tutkimus elävän ravinnon kannattajista ja niiden terveydentilasta vuonna 1995 ja tuloksissa havaittiin, että elävän ruoan kannattajilla on liian alhainen omega 3 -rasvojen taso; lisäksi vuonna 1999 tehty tutkimus osoitti yli 30 prosentilla alle 45-vuotiaista naisraakasyöjistä olevan amenorea eli kuukautishäiriö. Tänä päivänä raakasyöntiin ei enää paljon tieteellisesti puututa, ja Suomen elävän ravinnon kannattajat ylläpitävät myös omia kotisivujaan, joista saa sekä tietoa luonnonläheisestä dieetistä että ohjeita sen valmistukseen.