• Ruoka on yksi joulunvieton kohokohdista

  Jouluruoalla on vahvat perinteet ja jokaisella on oma suosikkinsa, jota ilman joulu ei tunnu oikealta. Perinteet eroavat kuitenkin melkoisesti eri maiden välillä. Suomessa lähes jokaisessa kodissa syödään edelleen jouluisin kinkkua ja suosikkeina ovat säilyneet myös erilaiset laatikot, kuten lanttu-, porkkana- ja perunalaatikko. Alkupaloissa suosiossa ovat erilaiset kalat, kuten graavilohi ja -siika, kylmäsavulohi, lipeäkalat ja sillit. Yhteistä suomalaisille kodeille on myös se, että riisipuuro on valtaosan joululounas tai aamiainen.

  Ruokailu on tärkeässä roolissa kaikissa joulua viettävissä maissa, mutta tarjottavat vaihtelevat maittain paljonkin. Keski- ja Etelä-Euroopassa nautitaan hieman kevyemmistä ruokalajeista ja merenelävistä, kun taas Itä-Euroopassa lihat ovat olennainen osa jouluherkuttelua.

  Naapurissa joulupöytään kannetaan arkisiakin ruokia

  Ruotsalainen joulupöytä muistuttaa monelta osin suomalaista ja erityisesti kalat ovat tärkeässä roolissa. Pöytään kuuluvat erottamattomasti graavilohi, lämminsavulohi ja sillit. Näiden lisäksi ruotsalaisten jouluruoat ovat saaneet vaikutteita Tanskasta, sillä yhtä lailla perinteisiä jouluruokia ovat Skagenit eli majoneesilla ja kermaviilillä kuorrutetut ravut. Myös kinkku kuuluu ruotsalaisten jouluruokiin, mutta hieman yllättäen laatikoita pöydässä ei nähdä. Sen sijaan tarjolla on lihapullia, nakkeja ja janssoninkiusausta. Joulujuomana ruotsalaiset nauttivat snapsien lisäksi perinteistä Jul must -nimistä juomaa, joka on maultaan sekoitus kotikaljaa ja Coca-colaa. Tätä herkkua saakin kaupoista jo marraskuun puolella.

  Latviassa sika on joulupöydän kuningas

  Latvialaiseen keittiön bravuurit ovat melko raskaita, eikä joulupöytä tee tässä poikkeusta, sillä tarjolla on sianlihaa eri muodoissaan sekä erilaisia makkaroita. Entisaikoina joulupöydän keskuksena toimi sian pää, mutta erityisesti kaupungissa tämä traditio on vähitellen unohtunut. Latvialaisten suosikkiherkku joulun aikaan ovat sen sijaan harmaat herneet, jotka valmistetaan pekonin kera ja tarjoillessa saatetaan lisätä vielä piimää herneiden päälle. Sekoitus voidaan nauttia esimerkiksi leivän kanssa. Harmaita papuja nautitaan Latviassa ympäri vuoden, mutta jouluna tarjotut pavut ovat siinä mielessä erikoisasemassa, että vanhan uskomuksen mukaan ne täytyy syödä viimeistä palkoa myöten. Vain näin on mahdollista välttyä seuraavan vuoden murheelta. Kasvisten asemaa latvialaisessa joulupöydässä toimittavat papujen lisäksi hapankaali ja rosolli. Juomaksi sopii latvialainen hedelmäviini tai glögi.

  Ranskalaiset herkuttelevat samppanjalla ja ostereilla

  Ranskalaiset ovat tunnettuja herkuttelijoita, eikä heitä voi oikein kuvitellakaan samanlaisessa rasvaisten herkkujen pöydässä kuin esimerkiksi latvialaisia. Ruokailu on ranskalaisen joulun kohokohta ja siihen todella panostetaan. Ateria aloitetaan samppanjalla ja upeilla alkupaloilla. Alkupalalautasilta voi löytyä mm. ostereita, hanhenmaksaa, savulohta tai etanoita. Ranskassa ei ole yhtä perinteistä jouluruokaa, vaan pääruokalaji valikoituu yleensä alueen mukaan. Yksi suosittu ruokalaji on kalkkuna, joka tarjotaan yhdessä kastanjoiden kanssa. Yhtä hyvin tarjolla voi olla kuitenkin esimerkiksi kalaa tai hummeria. Myös riista on suosittu ruokalaji joulupöydässä. Tärkeässä roolissa ovat tietenkin jokaiselle ruokalajille huolellisesti valikoidut viinit.

  Perinteinen ranskalainen joulujälkiruoka on la bûche de Noël eli jouluhalko. Kyseessä on puuhalon muotoon leivottu suklaakakku, joka sisältää runsaasti kermaa ja voita. Kakun muoto on perinteisesti juhlistanut talvipäivänseisausta ja on osa kelttiläistä perinnettä. Nykyään monessa joulupöydässä suklaahalko on kuitenkin korvattu hieman pienemmillä, mutta aina näyttävillä herkuilla, kuten macaron- tai éclair -leivoksilla.

  Espanjassa tärkeintä on ruoan määrä

  Espanjalaisilla ei ole samalla tavoin yhtenäistä perinnettä jouluruokailussa kuin vaikka suomalaisilla, mutta herkuttelu kuuluu toki asiaan täälläkin. Joulupöydästä voi löytyä yhtä hyvin kanaa, lammasta kuin kaniakin. Ruokalajeja tärkeämpää on, että ruokaa on tarjolla valtava määrä ja sukulaiset kokoontuvat yhteen siitä nauttimaan. Ilmakuivattu kinkku ja erilaiset pienet, todella makeat leivokset taitavat kuitenkin olla osa lähes jokaisen espanjalaisen perheen joulua.