• Thaikeittiö

  Thaimaalainen ruoka on erittäin maistuvaa, monipuolista ja värikästä. Se on saavuttanut pikkuhiljaa mainetta myös muualla maailmassa thaimaalaisten matkaajien ja siirtolaisten tuodessa sitä mukanaan. Thaimaa on aina ollut oma maansa, jolla on vahva oma kulttuuri. Ehkä juuri siksi sen ruoka on myös hyvin omanlaista ja sen tekemisessä on käytetty paljon kekseliäisyyttä eri makuja yhdisteltäessä.

  Thaimaalaisessa ruoassa käytetään paljon perusmakuja, joita yhdistellään mitä monenlaisin eri yhdistelmin. Suolainen, makea, tulinen, hapan ja karvas sulautuvat kaikki ihanaan makujen harmoniaan. Aterian perusosa koostuu aina riisistä tai nuudeleista. Thaimaalainen ruoka sisältää paljon tuoreita ja terveellisiä raaka-aineita. Se on myös esteettisesti todella näyttävää ja kaunista, mikä tekee siitä entistä maittavampaa.

  Ruoka valmistetaan useimmiten pannulla, höyrykeittimellä tai wokissa. Se paistetaan tai höyrytetään, mutta pitkät hautumisajat eivät kuulu thaimaalaiseen ruoanvalmistukseen eikä myöskään uunin käyttö. Perinteisessä keittiössä maaseudulla, ruoka valmistetaan avotulella tai hiilten päällä. Keittiö on rakennettu ulos maapohjalle.

  Ruoanvalmistuksessa keskitytään erityisesti huolelliseen esivalmisteluun. Monia eri raaka-aineita sekoitetaan keskenään ja ne pilkotaan kokoon, jossa ne kypsyvät nopeasti. Liha ja kala valmistuvat sekoitettuna vihannesten kanssa. Vihanneksia ei hauduteta liian pitkään, vaan niiden annetaan paistua nopeasti pannulla, jotta ne säilyttävät kauniit värinsä ja rapsakkuutensa. Mausteita käytetään paljon ja ne sekoitetaan yleensä tahnaksi, joka kypsytetään yhdessä ruoan kanssa.

  Thaimaalaisen ruoan maku perustuu nimenomaan eri makujen yhdistelmistä. Ruoanvalmistuksessa käytetään todella rohkeasti eri yhdistelmiä makeasta suolaiseen. Ateria voi koostua monesta eri ruokalajista, mutta ne voivat silti kaikki sulautua mauiltaan yhteen. Pöydässä voi olla salaattia, currya, keittoa, vihanneksia, pieniä suupaloja ja erilaisia kastikkeita, joita käytetään maun täydentämiseksi. Ruoat koristellaan värikkäästi, mikä tekee ateriasta todella herkullisen näköisen.

  Thaimaalainen ruoka syödään edelleen mieluiten lattialla istuen. Ruokailuvälineeksi katetaan lusikka ja haarukka. Myös puikkoja käytetään, mutta veistä ei koskaan kateta pöytään. Leivän ja maitotuotteiden käyttö ei ole koskaan ollut yleistä Thaimaassa, mutta ne ovat pikkuhiljaa tulleet ravintoloiden tarjontaan länsimaalaisten lisääntyessä maassa. Ruokajuomana on vettä, hedelmämehua ja joskus myös paikallista olutta.

  Raaka-aineet ja niiden käyttö

  thai-ruoka

  Thaimaalaiseen ruokaan lisätään lähes aina currytahnaa. Currytahnoja on lukuisia erilaisia ja niitä valmistetaan itse kotona. Ne sisältävät eri yhdistelmiä tärkeimpiä raaka-aineita kuten chiliä, valkosipulia, sitruunaruohoa, kurkumaa, kaffirlimetin kuorta ja korianteria. Inkivääriä käytetään todella paljon ja sitä lisätään ruokaa eri muodoissa kuten tuoreena, kuivattuna jauheena tai tahnan muodossa.

  Thaimaalaisessa keittiössä ei niinkään käytetä suolaa, vaan kalakastike korvaa suolan. Suolatuista kaloista valmistettu voimakashajuinen kastike valmistetaan käymismenetelmällä. Sen valmistamiseen voidaan käyttää myös katkarapuja. Sitä voidaan käyttää melko samaan tapaan kuin soijakastikettakin. Se antaa thaimaalaisella ruoalla sen omanlaatuisen maun, joka on täyteläisempi, kuin pelkällä suolalla saatu maku.

  Ruoan lisukkeena toimii lähes aina riisi tai erilaiset nuudelit. Myös riisistä valmistetut nauhapastat, jotka tunnetaan nimellä vermisellit, ovat suosittuja lisukkeita. Myös vehnää ja kananmunaa voidaan käyttää nuudeleiden tekemiseen, sekä pinaatilla värjättyä vihreää nuudelia on myös saatavilla. Sesongin mukaan tarjolla on erilaisia hedelmiä kuten papaijaa, mangoa, kookosta, ananasta ja banaaneja. Näitä voidaan myös hyödyntää ruoanlaitossa.

  Thaimaalaisen keittiön perinneruokia ovat muun muassa Phat thai, joka sisältää riisinuudeleita erilaisissa tamarindikastikkeissa ja Tom yang kung, tulista katkarapukeittoa. Monet ruoat on myös helppo valmistaa Suomessa, esimerkiksi nopeasti valmistuvaan kanakeittoon Tom Kha Gaihin, löytyy helposti raaka-aineet ihan lähikaupastakin. Thaimaalaiset ruoat ovat terveellisiä ja niitä kannattaa kokeilla varsinkin, jos haluaa lisätä vihanneksia omaan ruokavalioonsa.